Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Tuesday, 21 August 2018

"Kenapa kau panjat tiang lampu isyarat?"

LALUAN trafik di Jalan Tanjung Batu, di Bintulu, sesak teruk kira-kira sejam, gara-gara seorang lelaki memanjat lampu isyarat di jalan itu, pagi tadi.

Dalam kejadian jam 11.30 pagi itu, lelaki berusia 20-an itu tiba-tiba mengejutkan orang ramai apabila memanjat tiang lampu isyarat berkenaan.




Menurut sumber, lelaki terbabit sebelum itu dilihat menyeberangi jalan sambil menjawab panggilan telefon.

Katanya, sejurus sampai di kawasan lampu isyarat, dia secara tiba-tiba memanjat tiang lampu isyarat berkenaan.

“Tindakan pelik lelaki ini yang memanjat tiang lampu isyarat dan berdiri atasnya mengganggu aliran trafik apabila ramai memperlahankan kenderaan kerana ingin melihat kelakuannya.

“Keadaan ini menyebabkan jalan raya berkenaan mengalami kesesakan teruk namun saya tidak pasti kenapa lelaki itu bertindak demikian,” katanya.

Sumber itu berkata, bimbang kejadian buruk berlaku, orang ramai menghubungi polis memaklumkan kejadian itu..

“Selepas hampir setengah jam dipujuk oleh polis, lelaki berkenaan turun dari tiang dan dia kemudian ditahan untuk tindakan lanjut,” katanya.




Monday, 20 August 2018

Roti goreng inti mentega vs Fruity Cheese

Semalam (19 OGOS 2018) wife & mak ejulz ada projek buat roti goreng inti mentega. Mak ejulz teringin nak makan. Wife ejulz pun tolong la mak buat roti tu.. heHee






Ejulz pulak buat Fruity Cheese.. Hehee..








Perlu penambahbaikan kalau nak buat fruity cheese ni.. hehe. 



Majlis Perpisahan Big Bos - 18 OGOS 2018

Berkesempatan hadir majlis perpisahan Big Boss. ^_^

Semoga Big Boss sukses di tempat baru..









Hantu Kak Limah servis kereta - 18 OGOS 2018

Sabtu lepas ejulz ada buat temujanji untuk servis kereta kat perodua. Janji jam 8.15 pagi tapi 7.30 ejulz dah terpacak kat depan pintu perodua. Hehe. Setakat ni perkhidmatan yang diberikan agak memuaskan. Tv disediakan. Minuman dan sedikit kuih disediakan.


Tu dia kereta mampu milik ejulz siap sedia diterbangkan.. hehe


Lepas je siap servis kereta, ejulz ambik wife kat rumah sebab dia teringin sangat nak tengok cerita Hantu Kak Limah.. heHee..


Awal2 dh pecah perut tengok cerita ni.. hehe.. Ejulz bagi 5 Star.. ^_^







Friday, 17 August 2018

Keutamaan Sifat Tenang Ketika Beribadah

Daripada Ibnu 'Abbas RA, bahawasanya beliau telah bertolak bersama-sama Nabi SAW pada hari 'Arafah. Kemudian Nabi SAW mendengar dari arah belakang Baginda SAW suara yang keras dan bentakan serta pukulan terhadap unta. Maka Baginda SAW memberi isyarat kepada mereka dengan cemeti agar bertenang. Baginda SAW bersabda: "Wahai manusia, hendaklah kamu bertenang, kerana sesungguhnya kebaikan bukan (diperoleh) dengan tergesa-gesa." (Hadith riwayat al-Bukhari, No: 1671, Abu Dawud, No: 1920, an-Nasaie, No: 3018, Ahmad, No: 20761)
Matan Hadith:

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّهُ دَفَعَ مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْمَ عَرَفَةَ فَسَمِعَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَرَاءَهُ زَجْرًا شَدِيدًا وَضَرْبًا وَصَوْتًا لِلْإِبِلِ فَأَشَارَ بِسَوْطِهِ إِلَيْهِمْ وَقَالَ أَيُّهَا النَّاسُ عَلَيْكُمْ بِالسَّكِينَةِ فَإِنَّ الْبِرَّ لَيْسَ بِالْإِيضَاعِ
]التخريج : صحيح البخاري , كتاب الحج , باب أمر النبي صلى الله عليه وسلم بالسكينة عند الإفاضة وإشارته إليهم بالسوط, حديث رقم 1671 , عن ابن عباس رضي الله عنهما[
 
Pengajaran Hadith :
 
  1. Islam adalah agama pembawa rahmat, bukan sahaja kepada sesama manusia bahkan kepada semua makhluk.
  2. Antara rahmat yang diberikan Allah SWT kepada hamba-Nya adalah dapat melakukan ibadah dengan taufik dan hidayah-Nya. Setiap ibadah yang dilakukan seperti solat, haji dan sebagainya hendaklah dilakukan dengan penuh ketenangan. Hanya ibadah yang dilaksanakan dengan penuh ketenangan akan melahirkan kebesaran dan ketaqwaan kepada Allah SWT dalam hatinya.
  3. Setiap Muslim hendaklah sentiasa bersifat tenang kerana sifat tergesa-gesa akan menyebabkan seseorang itu melakukan kesilapan dan ketidaksempurnaan dalam melakukan amal ibadah yang akhirnya menyebabkan amalan tersebut ditolak oleh Allah SWT.
 
Sumber Rujukan :
 
1-Kitab Sahih al-Bukhari
2- Kitab Sunan Abu Dawud
3- Kitab Sunan An-Nasaie
4- Kitab Musnad Ahmad
5-Kitab Fathul Bari Syarh Sahih al-Bukhari Li Ibn Hajar al-Asqolani
6- Kitab Mirqatul Mafatih Syarh Misykatul Masobih Li al-Syeikh ‘Ali al-Qari
7-Kitab Nuzhatul Muttaqin Syarh Riyaadus Salihin Lil Imam al-Nawawi

Sumber  : JAKIM


 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - M.N. Haziq

 

OK. Kali ni kita berkenalan blogger blog Saya Pejuang Bahasa

https://sayapejuangbahasa.blogspot.com/ 

Blog Saya Pejuang Bahasa dimiliki oleh M.N. Haziq. Beliau berasal dari Melaka dan menetap di Kuala Lumpur..

 Jom terjah & follow beliau..
 

Ranking Alexa 17 OGOS 2018


Ranking Terdahulu : 9 OGOS 2018

Global Rank : 2,293,354
Rank in Malaysia : 19,408
Alexa Rank Not Available : Not Enough Traffic Data

Ranking Terkini : 17 OGOS 2018

Global Rank : 2,102,259
Rank in Malaysia : 18,320
Alexa Rank Not Available : Not Enough Traffic Data

Alhamdulillah ada sedikit peningkatan..


Sumber :  Ranking Alexa



Wednesday, 15 August 2018

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Cik Nor @ Normi Nieza

 

Jom berkenalan dengan blogger ni pulak..

Cik Nor Blog's 

Jom terjah & follow blog beliau k..

Cik Nor blogger yang berasal dari Kelantan..

 

Berubah ke arah KEBAIKAN


"Untuk berubah ke arah KEBAIKAN bukanlah satu perkara yang MUDAH. Ia memerlukan KEKUATAN pada HATI. Pakar motivasi ternama hanya mampu memberi PANDUAN tapi yang perlu BERTINDAK adalah ANDA SENDIRI.." 



Tuesday, 14 August 2018

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Sayidah Napisah

 

Seorang lagi blogger yang rajin terjah & komen kat blog ejulz

sayidahnapisahdotcom 

Sayidah Napisah blogger yang berasal dari Perak..

Nak berkenalan dengan lebih rapat? Terjah & follow blog beliau k..

 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Shahida Dzulkafli

 

Seorang lagi sahabat blogger yang rajin komen kat entry ejulz..

http://kasihkuamani.blogspot.com/ 

 Shahida Dzulkafli @ Sha Mohamed blogger yang berasal dari Kuala Lumpur tapi menetap di Perak..


 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - As Samsudin

 

Ejulz ingin perkenalkan seorang lagi sahabat blogger ejulz hari ni..

http://iammasitahsamsudin.blogspot.com/ 

As Samsudin blogger yang berasal dari Kedah..

Jom terjah & follow beliau..

 
 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Rabia Adawiyah

 

Jom berkenalan dengan sahabat blogger ejulz yang seorang ni..

https://rabiadawiyah21.blogspot.com/ 

Rabia Adawiyah blogger yang berasal dari Terengganu.. 

 
 

Budak 5 tahun maut ditetak bapa

SUBANG JAYA: Seorang kanak-kanak lelaki lima tahun maut selepas ditetak di kepala dan tangan dengan parang oleh bapanya sendiri di sebuah rumah di Flat Puchong Permai di sini, kira-kira jam 5.40 petang Isnin.

Ketika kejadian, mangsa dikatakan tidur di ruang tamu rumah mereka yang terletak di tingkat 4 flat berkenaan sebelum suspek yang berusia 35 menetaknya tiga kali dengan parang.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Mohammad Azlin Sadari, berkata kejadian itu disedari seorang penduduk yang menyangkakan kanak-kanak itu jatuh dari tingkat 4 flat berkenaan sebelum melaporkannya kepada polis, kira-kira jam 5.45 petang.


a person holding a plant: Seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun maut ditetak oleh bapanya sendiri dalam kejadian di sebuah rumah di Blok 11A Flat Puchong Permai di sini, petang tadi. 

“Selepas membunuh mangsa, suspek dikatakan meletakkan mayat anaknya di luar pintu rumah dan dia mengurung diri di dalam.

“Polis yang menjalankan siasatan mendapati mangsa sebenarnya adalah mangsa pembunuhan selepas menemui kesan tetakan pada kepala dan pergelangan tangan kanannya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, suspek mengaku membunuh mangsa selepas mendakwa mendengar suara menyuruhnya berbuat demikian.

“Siasatan mendapati suspek adalah peminum tegar air ketum selain saringan ujian air kencing mendapati dia positif dadah jenis Methamphetamine (syabu).

“Suspek sudah pun ditahan dan kita turut menemui parang yang digunakan dalam kejadian itu. Kes dianggap selesai,” katanya.

Katanya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Serdang untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.



**Ramai lagi kat luar sana yang masih menginginkan zuriat sendiri. Dah ada zuriat sendiri, begini pulak jadinya.. Allahu..

 

Monday, 13 August 2018

Giveaway by vitaminsyaza.blogspot.com : Teka Tong yang Mana

https://vitaminsyaza.blogspot.com/2018/08/giveaway-blog-malaysia-2018.html 

Jom kita sama2 meriahkan GA ni..  

Lama dah tak main teka2 ni.. hehe.. Ejulz teka no.4.. hehe


Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Fiza Linolie @ Fiza Crochet

 

Jom berkenalan dengan seorang lagi sahabat blogger ejulz

Blog Fizacrochet 

Fiza Linolie @ Fiza Crochet berasal dari Sarawak.. Sama negeri dengan ejulz..

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Aerill Hassan

 

Jom berkenalan dengan blogger ni pulak.. Beliau ni rajin jugak komen kat blog ejulz

Aerill Hassan™ 

Mohamad Khairil @ Aerill Hassan blogger yang berasal dari Kedah..

Jom terjah & follow beliau.. ^_^

 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Unni Anje

 

Jom kita berkenalan pulak bersama blogger Unni Anje..

Unni Anje 

Unni Anje blogger yang berasal dari Sabah..

Jom terjah & follow beliau.. ^_^

 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Hasliynda Umairah

 

Ejulz baru je follow blogger ni.. Jom sama2 kita terjah & follow beliau..


https://haslinyda-umairah.blogspot.com/ 

Hasliynda Umairah blogger yang berasal dari Selangor..

 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Hafiza AizZawa

 

Jom berkenalan dengan blogger ni pulak..

Ejulz masih berhutang hadiah kat beliau ni.. hehe.. Sabar k.. ^_^


Hafiza @ Fiza Aizzawa berasal dari Pahang tapi menetap di Selangor.

Jom terjah & follow beliau ^_^


 

Mood Blogwalking (Negeri Asal) - Miss Banu

 

Jom berkenalan dengan Miss Banu pulak k..

Miss Banu ni rajin review drama2 tv


Miss Banu blogger berasal dari Pulau Pinang..

Jom terjah & follow beliau.. ^_^

 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...