Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Saturday, 31 March 2018

31 MAC 2018

Aktiviti arini.. Tolong mak mentua..


Siapa tau mentua ejulz tengah buat apa ni? Cer teka cer teka.. hehee

*Buat entry guna hp je.. tinggalkan jejak kat ruangan komen k. Balik nanti ejulz terjah.. hehe







Friday, 30 March 2018

Balik kampung


Arini balik kampung wife..

"Tiada yang lebih membahagiakan selain melihat orang yang kita sayang bahagia.."







Thursday, 29 March 2018

Simpan di sini untuk rujukan

🍀 Dimana asal para nabi..???

✔Adam(AS) - Sri Lanka
✔Nooh(AS) - Jordan
✔Shoaib(AS) - Syria
✔Saleh(AS) - Lebanon
✔Ibrahim(AS) - Palestine Dan wafat di  iraq
✔Ismail(AS) - Saudi Arabia
✔Yakoob(AS) - Palestine
✔Yahya(AS) Palestine
✔Zakariya (AS) Palestine
✔Ishaq(AS) - Palestine
✔Yusuf(AS) - Palestine
✔Looth(AS) - Iraq
✔Ayub(AS) - Jordan
✔Hood(AS) - Yamen
✔Nabi-Muhammad (SAW) - Saudi Arabia

📝Umur para nabi📝

✅Adam(AS) - 1000 Thn
✅Nooh(A S) - 950 Thn
✅Shoaib(AS) - 882 Thn
✅Saleh(AS) - 586 Thn
✅Zakariyya(AS) - 207 Thn
✅Ibrahim(AS) - 195 Thn
✅Sulayman(AS) - 150 Thn
✅Ismail(AS) - 137 Thn
✅Yakoob(AS) - 129 Thn
✅Musa(AS) - 125 Thn
✅Ishaq(AS) - 120 Thn
✅Harun(AS) - 119 Thn
✅Yusuf(AS) - 110 Thn
✅Isa(AS) - 40 Thn
✅NABI MUHAMMAD (SAW) - 63 Thn

✔Jangan simpan je mesej ni.. Forward kpd Muslim yang lain..
🎾🎾🎾 Tolong baca sampai habis..

Kita selalu luangkan masa yg sdikit utk Allah; Tapi DIA selalu menyayangi dan merahmati kita. Allah sentiasa bersama kita.. Marilah luangkan 30 min masa kita utk ALLAH. Bukan berdoa, tetapi memuji-NYA.

Hari ini, saya nak mesej ini disebarkn ke sluruh dunia.. Sudikah anda menolong?? Jangan tamatkn pnyebaran mesej ini..
DIA selalu memberikan kita segala y kita mahukan.. Maka marilah kita sama2 mnyebarkn mesej ini.

Kenapa kita rasa mengantuk bila SOLAT? Tapi blh pula kita berjaga sepanjang 3 jam tgk movie.
Kenapa kita rasa bosan bila lihat AL-QURAN? Tapi senang utk baca buku lain.
Kenapa senang je kita tak peduli mesej berkaitan ALLAH? Tapi senang je forward benda yg kelakar.
Kenapa Masjid makin kecil? Tapi pusat hiburan semakin bnyk.
Kenapa senang kita sanjung celebrity? Tapi susah kita ingat ALLAH.

Cuba fikir, nak forward mesej ni? Atau nak biar je sebab takut org gelakkan anda?
Forward mesej ini kepada kawan/contacts.

Ingatlah; Allah (SWT) Berfirman: Jika kamu berpaling dari aku didepan kawan kamu, Aku akan berpaling dari kamu pada Hari Kiamat kelak..
Jika seseorang menutup satu pintu, Allah akan membuka dua pintu; Jika Allah membuka pintu untuk kamu, hantarlah mesej ini termasuk saya..

Allah tiada WHATSAPP tapi dia selalu online...
Jadi walau tanpa INTERNET saya akan sentiasa berhubung denganNya...

Tolong forward mesej ini kepada semua contact anda!
* Dikatakan bahawa bila Malaikat Maut cabut nyawa dari jasad org y mati.. Dia adalah satu pengalaman yang menyakitkan. Dikatakan juga bila manusia dibangkitkan pada Hari Kiamat, kesan sakit roh dicabut dari jasad masih ada lagi.
Maka, ALLAH menyuruh kita utk membaca AYAT KURSI setiap selepas solat fardhu dan dinyatakan sesiapa yang membaca ayat kursi, roh mereka akan dicabut seperti mengambil sehelai rambut daripada tepung.. Bayangkan betapa ringannya rasa ITU, MasyaAllah!  Moga Allah menyelamatkan kita dari sebarang sakit dan moga DIA mematikan kita dgn iman di hati dan selamatkan kita dari Azab. Aamiin..
💟Tiada perkataan secantik ALLAH (SWT).
💟Tiada contoh secantik Rasulullah (SAW).
💟Tiada ajaran secantik Islam.
💟Tiada lagu sesedap Adhaan.
💟Tiada amal yang bermakna dari Zakat.
💟Tiada ensiklopedia sesempurna AL-QURAN.
💟Tiada sembahyang sesempurna SHOLAT(Namaz).
💟Tiada diet sesempurna PUASA.
💟Tiada pengembaraan sesempurna HAJI.
💟💟Sedarlah bahawa Islam ITU sentiasa Cantik & Sempurna. Tolong forward mesej ini utk berkongsi ilmu.
Ini benda biasa kita buat, sebahagian dari kita bercakap masa tgh Azan..BACA ini..
Nabi Muhammad(SAW) bersabda, Berhenti melakukan apa2 semasa Azan, walau membaca Quran, sesiapa yang bercakap semasa Azan orang itu takkan dapat mengucap Kalimah Shahadat waktu dia mati... Tolong pass mesej INI kpd Muslim yang lain...
BACA DOA INI UTK HIDUP YANG LEBIH BAIK..
 Allahumma-inni-ala- dhikrika-wa Shukrika-wa-husni-ibaadatika.
Duaa yang hebat telah dihantar kepada anda. Apa yg anda fikir nak buat dgn Doa ini. Bayangkan kalau 1000 org baca doa ini sebab anda. سُبْحَانَاللَّه ِ !!!
SubhaanaLLaah!!!
📌Bangun bila dengar AZAN, seperti anda bangun bila PHONE BERBUNYI❗

📌Baca AL-QURAN dengan cermat seperti anda baca nota❗

♣ Takut ALLAH, seperti anda takut MATI❗

♠ Ingatlah MATI, seperti anda ingat NAMA anda❗

♦Berapa minit kita luangkan untuk SOLAT❗

🍇"FAJR" 4/6 Minit❗

🍇"ZUHUR" 6/8 Minit❗

🍇"ASAR" 6/8 Minit❗

🍇"MAGHRIB" 5/7 Minit❗

🍇"ISHAA" 7/10 Minit❗

🍒Jumlah 28/39  minit sehari dari 24 jam❓ 🍒

♥ Jom kita fikir betul
 ke kita luangkan masa kerana ALLAH ❓

⚠ 80% orang takkan forward mesej ni

Wednesday, 28 March 2018

Doakan untuknya

Assalamuailaikum kawan2 sekalian. Utk pengetahuan anak saya menhidapi penyakit leukiemia pada bulan 8 tahun lepas. Anak sy telah jalani treatment sehingga kini. 
Semasa bulan febuari lepas anak sy ada kesan sampingan Chemotherapy yg menjejaskan otak anak sy.. skarang anak sy tak boleh melakukan activiti harian seperti berjalan,bercakap dan mkn dan minum. 

Esok 28 mac 2018 anak sy akan jalani operation biopsy otak..

Sy BUKAN MINTA BANTUAN KEWANGAN.. sy nak minta bantuan kawan2 utk berdoa utk anak sy.  Tolong selitkan doa selepas solat kawan2 untuk doakan anak saya RIFQI ABSYAR BIN FAIRUL RAFIQ  untuk sihat semula dan boleh membesar seperti kanak2 yang lain.. terima kasih .  Hanya Allah sahaja dpt balas jasa kawan2 sekalian.

-------------------------------------------------------------

Dapat pesanan whatsapp dari bekas pegawai ejulz kat pejabat lama.. Pagi ni anaknya akan menjalani pembedahan. Mohon sahabat2 blogger semua mendoakan agar anaknya cepat sembuh..




Semoga Rifqi cepat sembuh..






Rezeki semalam


Sengit dan tidak disangka.. Menang nasib. Hehee

Friday, 23 March 2018

23 MAC 2018

Arini letih gotong royong kat tempat kerja pagi tadi.. Malam ni pulak letih memutsalkan diri.. hehee



Ejulz x pandai sangat main futsal.. main suka2 je.. lama dah x main..


Main x berapa pandai, pakai kasut murah2 je la.. hahaa





Thursday, 22 March 2018

Friendly match 22 MAC 2018

Friendly match bersama AADK..

Menang.. menanggung kekalahan. Hahaa



Kalah 0-2.. 


Tuesday, 20 March 2018

Badminton 20 MAC 2018

Rutin malam selasa.. ^_^






Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi

https://ombakbergigis.blogspot.my/2018/03/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html 

Jom join segmen ni.. ^_^

Klik banner kat atas tu kalau nak join k.. :)


 


 

Rumah Sahabat Ejulz

Balik kerja semalam sempat teman sahabat lama tengok rumah yang dia baru beli.. Seronok bila tengok sahabat dah ada rumah sendiri.. Tak sabar rasanya nak duduk rumah sendiri nanti.. 







Ejulz doakan sahabat2 yg belum ada rumah sendiri dimurahkan rezeki dan dipermudahkan untuk memiliki rumah sendiri. Insyaallah. Amin..












#SegmenAzahRahaman : Aku Seorang Blogger!

http://www.azahrahaman.com/2018/03/segmenazahrahaman-aku-seorang-blogger.html 

Jom Join Segmen Ni!!!

Bila ditubuh ejulz x ingat.. hehe.. Tapi first entry 18 November 2010.. 

 Dulu nama blog ejulz "Kampung Kameq" dalam bahasa Sarawak maksudnya Kampung Saya.. Kira blog ni kampung ejulz la.. tempat ejulz berkongsi sesuatu.. hehe.. Tapi dalam bulan lepas ejulz tukar nama blog ni kepada nama ejulz sendiri bagi memudahkan sabahat2 blogger ejulz cari blog ejulz.. hehe

Alhamdulillah setakat ni yang kenangan pahit xda.. Yang manis banyak la.. hehe.. Dapat hadiah dari sahabat2 blogger.. Dapat kad raya.. dan yang paling manis adalah dapat tambah kenalan sahabat2 blogger..

Nasihat ejulz kepada sahabat2 blogger terutama adik2 blogger yang baru menceburkan diri dalam dunia blogger ni:
1. Berkawan dalam dunia blog ni biar ikhlas.. Jangan sekadar nak tambah follower
2. Kalau join segmen/contest biar jujur. Ikut semua syarat2 penganjur..
3. Komen yang berhemah. Jangan sampai sahabat2 kecil hati..

Nasihat ni ditujukan jugak untuk ejulz sendiri.. hehe



Tahniah Datuk Siti dan Datuk K..

Tahniah diucapkan kepada Datuk Siti dan Datuk K diatas berita kelahiran puteri tersayang.. Mungkin dah lama peminat Datuk Siti tertunggu2 khabar berita ni.. Semalam kalau x silap Datuk Siti selamat melahirkan puteri sulungnya..

Ejulz mendoakan agar Datuk Siti dan puteri tercinta sihat selalu.. Bila dengar khabar seseorang dapat baby ni, ejulz excited sangat.. Teringin jugak nak ada baby sendiri.. :) Tak sabar rasanya ada 'cahaya mata' yang boleh menerangi kehidupan ejulz dan isteri.. :) Apa2 pun ejulz berserah dengan ketentuanNya..

Lima hari dah rasanya dah x update entry.. Hehe.. Hujung minggu sibuk cari rezeki.. Menguber.. hehe.. Boleh la buat tambah belanja barang dapur.. Hehe.. Nak register Uber boleh roger ejulz k.. Insyaallah ejulz tolong mana yang termampu..

*Tinggalkan jejak di ruangan komen k.. Insyaallah ada masa free nanti ejulz singgah.. :)



Thursday, 15 March 2018

Segmen 24 Jam Bloglist #29 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Mac 2018, iaitu tepat jam 1.00 petang sehingga hari esok, 1.00 petang 16 Mac 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #29 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2018.

** jom support Mia Liana....


Read more: http://www.mialiana.com/2018/03/segmen-24-jam-bloglist-29-mialianacom.html#ixzz59pAWNAEh

SEGMEN JOM TUKAR2 BLOGLIST DARI EJULZ

Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat2 blogger semua..

Hari ni ejulz nak buat segmen sikit..

Disebabkan ejulz dah tukar nama link blog ejulz dari http//kampung-kameq.blogspot.com kepada http://ejulz.blogspot.com, ejulz nak kemaskini sikit bloglist ejulz.. Jadi kepada rakan2 yang sudi nak letak link blog ejulz ke dalam bloglist korang, bolehlah join segmen ejulz ni k.. Link blogger sahabat2 yang join segmen ni nanti ejulz akan masukkan dalam bloglist ejulz.. ^_^


 

Syarat-syarat? Simple je.. hehe

1. Buat entry bertajuk ' SEGMEN JOM TUKAR2 BLOGLIST DARI EJULZ '
2. Tampal banner kat atas tu dalam entry korang. Jangan lupa link ke entry ni k
3. Masukkan link blog ejulz ke dalam bloglist korang k..
4. Bagi link entry korang di ruangan komen di bawah..
5. Jangan lupa follow blog ejulz pulak.. hehe


Terima kasih sahabat2 yang sudi join.. ^_^

Yang dah join & letak ejulz dalam bloglis:
28. 

Kalau ada yg dah join tp x tersenarai bgtau kat ejulz k..

TAMAT PADA 15 MAC 2018





Kenangan ambil keputusan SPM

Geng Pagi Hot (Hot.fm) mengetengahkan tajuk kenangan ambil keputusan SPM pagi ni. Yer la kan arini keputusan adik2 yang ambil SPM tahun lepas dah keluar. Selamat berjaya kepada adik2 yang ambil keputusan arini k.. Kalau keputusan x berapa cemerlang xpa, teruskan usaha.

Ok, nak cerita pasal kenangan ambil keputusan SPM. Dulu ejulz ambil keputusan bersama kawan2. Naik bas. Memang neves la kan. Haha.. Ada seorang sahabat ejulz ni memang top student. Jalan bersama dengan dia. Otw nak ke dewan masa nak ambil keputusan, terserempak dgn beberapa orang cikgu. Semua ucapkan tahniah kepada sahabat ejulz tu. Ejulz kat sebelah dah down dah. Mana tak nye xde cikgu ucap tahniah.. dalam hati memang keputusan teruk sangat la.. :(  

Sampai je dalam dewan beratur ambil keputusan. Memang sejuk memanjang. Hahaa.. Alhamdulillah keputusan xde la teruk dan xde la cemerlang sangat.. biasa2 je. Kredit semua. Bila dah dapat keputusan, ejulz dan kawan2 nak jumpa semua cikgu kitorang.. Nak berterima kasih dan halalkan segala ilmu dan makan minum.. Bila jumpa seorang cikgu matematik ni, dia ucap tahniah kepada sahabat ejulz yg cemerlang tadi sambil bagi RM10.. Masa tu RM10 dah kira bernilai ape. Beli barang penuh 1 troli. Hahaa.. tanpa rasa segan silu ejulz tanya kat cikgu tu,"Saya xda ker cikgu?".. hahaa.. Cikgu tanya ejulz dapat berapa.. Ejulz jawab la A sambil tunjuk slip keputusan.. hahaa. Ejulz ni pemalu masa kat sekolah dulu.. memang x disangka la soalan tu terkeluar dari mulut ejulz masa tu. Hehee..

Jom dengar hot.fm


Tuesday, 13 March 2018

13 Mac 2018


Aktiviti selasa malam.. kbai.. ^_^

*Tak dpt nak BW malam ni.. tinggalkan jejak di ruangan komen. Insyaallah ejulz akan singgah bila free..



Pemain EPL memakai jersi nombor 13

Senarai pemain Liga Perdana Inggeris (EPL) yang memakai jersi nombor 13..

Liverpool

Arsenal

Burnley

Everton

Watford FC

Brighton & Hove Albion

AFC Bournemouth

Newcastle United

Swansea City

Huddersfield Town

West Ham United

Southampton

Crystal Palace

West Bromwich Albion


Haaa.. ni pulak pemain yang memakai jersi nombor 13 yang paling mahal..





















Monday, 12 March 2018

Tips terbaek Shuk Hot.fm

Dengar Hot.fm pagi tadi.. Dapat tips terbaek dari Shuk hot.fm.. Ok kalau wife korang hilang semasa shopping apa korang nak buat? Nak pusing satu super market yang besar memang susah nak kesan. Apa lagi kalau bersesak dengan ramai orang.. Haa.. Nak tau tips dari Shuk?

Shuk kata dia akan cari perempuan yang paling cantik kat situ untuk berbual-bual. Dengan cara tu wife dia mesti akan pegi dekat dia.. Haaa.. Tips terbaek kan? Hahahaa





Sunday, 11 March 2018

11 MAC 2018


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat sahabat2 blogger sekalian.. Arini ejulz ambil stok minyak angin aromaterapi Fresh Care yang customer order.. Tapi sebelum tu sempat jugak ambil 1 trip Uber.. hehe


Dapat la jugak RM5.70.. Syukur..

Lepas tu terus pergi ambil stok. Boleh tahan jugak la jauh tempat ambil stok.. Sejam lebih perjalanan. Kalau ada rakan2 blogger yang gi jalan2 kat Kuching boleh la singgah di Serikin, Bau.. Ramai jugak la pelancong2 suka gi sana..

Selesai ambil stok, on uber lagi.. Mana tau otw balik dapat trip lagi. Hehe


Alhamdulillah, ada jugak la dapat sikit.. Boleh la buat belanja barang2 dapur sikit.. ^_^ Sape2 berminat nak cuba bawa Uber boleh whatsapp ejulz k. 

Sampai rumah terus packing.






Saturday, 10 March 2018

Pertubuhan Kebajikan BAITURRAHMAH Kuching

Pertubuhan Kebajikan Baiturrahmah Kuching didaftarkan pada 29 Disember 2016. Baiturrahmah merupakan pertubuhan dan rumah kebajikan yang menyantuni anak-anak saudara (anak-anak yatim) kita yang memerlukan bantuan, menjaga kebajikan dan pendidikan, juga menerapkan nilai-nilai syariat dalam kehidupan anak-anak saudara kita.


Bagi yang ada rezeki lebih yang ingin dikongsikan bersama anak-anak saudara kita ni boleh la bank in ke akaun tersebut:

21125460009945 (RHB)
PERTUBUHAN KEBAJIKAN BAITURRAHMAH KUCHING

atau bagi yang ingin menziarahi anak-anak ini sendiri boleh hubungi penjaga mereka di talian berikut:

014-5884101

Semoga sumbangan anda diberkatiNya..



Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

Jom join GA ni.. 

Klik banner kalau nak join k.. :)


Cara nak atasi masalah tak papar entry terkini kat bloglist

Alhamdulillah berjaya update bloglist yang x papar entry terkini.. Entry yang ejulz buat berkenaan masalah ni boleh tengok kat SINI.. Terima kasih kepada NoorMaizan sebab bagi info untuk selesaikan masalah ni.. 

Blog yang ada masalah kat bloglist ejulz adalah :


Cara menyelesaikan masalah ni adalah tambah feeds/posts/default pada hujung link blog

Contoh :

https://ourmemoria.blogspot.my/feeds/posts/default
https://sweetepalhijau.blogspot.my/feeds/posts/default


10 MAC 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Arini xda apa2 nak buat.. Plan nak jalan Uber, tapi mak ajak gi rumah makcik.. Tapi sebelum tu, awal pagi tadi teman wife gi kolej vokasional adik dia.. Hantar barang keperluan.. Lepas tu gi keringkan pakaian kat dobi.. Lepas tu baru gi rumah makcik..

Lepas gi rumah makcik, sempat jugak gi singgah tapak projek pembinaan rumah yg ejulz dah book.. Dulu plan gaji stabil baru nak beli rumah.. tapi bila fikir rumah harga makin naik ejulz kuatkan hati book rumah ni..





Ni harga lama.. masa ejulz book harga dah naik RM 208,800






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...