Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Tuesday, 31 July 2018

SEGMEN Tambah Duit Dengan Kerja PARTIME Dari EJULZ

Kali ini ejulz nak buat satu segmen bertajuk “SEGMEN Tambah Duit Dengan Kerja Partime Dari EJULZ”



Tujuan utama ejulz mengadakan segmen ini adalah bagi mengeratkan silaturrahim antara sahabat2 blogger semua. Selain itu, sedikit sebanyak dapat membantu sahabat2 blogger yang sedang mencari kerja partime dan usahawan2 yang sedang mencari pekerja2 partime untuk perniagaan mereka. Dan selain itu juga, ejulz membuat segmen bertajuk seperti di atas kerana ejulz nak bagi hadiah buku berkenaan partime untuk korang.


Ok, tanpa membuang masa ejulz nak bagitau cara2 join segmen ni. Macam biasa. Simple jer.. ^_^


1. Follow blog Ejulz / Aerill Hassan / ShirVen / Shafyqah
2. Follow Instagram Ejulz / Aerill Hassan / ShirVen / Shafyqah
4. Buat entry bertajuk “SEGMEN Tambah Duit Dengan Kerja PARTIME Dari EJULZ”
5. Tampal banner kat atas pada entry korang dan backlink ke entry segmen ni.
6. Nyatakan kerja partime yang korang sedang buat / suka buat / dalam perancangan nak buat / sekiranya korang memerlukan pekerja partime dari kalangan blogger (Nyatakan sekiranya ada. Kalau tak ada abaikan ^_^)
7. Last sekali, macam biasa letak link entry korang di ruangan komen di bawah
8. Hanya terbuka kepada blogger yang menetap di MALAYSIA sahaja ^^

Segmen tamat pada 31 JUL 2018..



 HADIAH???

1. Ok, berkenaan hadiah pulak seperti yang ejulz bagitau kat atas ejulz nak bagi hadiah buku "Tambah Duit Dengan Kerja Partime" yang ditulis oleh Mohd Aliff Mohd Nor untuk seorang pemenang. Semoga buku ini bermanfaan untuk korang mencari rezeki lebih yang halal. Insyaallah.


2. Indok Chanteq Kuching akan memberi 1 tudung untuk seorang pemenang..

Image may contain: 1 person, standing

3. ShirVen pulak nak bagi RM30 kepada seorang pemenang..



+



4. Aerill Hassan pulak nak bagi topup RM10 kepada 2 orang pemenang..


5. Firulcollections pun nak bagi wang tunai RM20 kepada seorang pemenang..





6. Shafyqah pula nak bagi pencil case kepada seorang pemenang




Seperti biasa, pemilihan pemenang dibuat melalui RANDOM.ORG k.. Harap sahabat2 blogger semua sudi join segmen ejulz kali ni k.. ^_^

SENARAI PESERTA


 



Monday, 16 July 2018

Survenir


Alhamdulillah. Dapat survenir dari officemate yg baru kembali bertugas dari cuti raya selama sebulan.. 😊


#Bagi yang belum join segmen ejulz, jemput join. Masih ada masa.. 😊







'Saya bukan ibu gadis itu...'

“SAYA bukan ibu kepada gadis itu dan tiada apa-apa hubungan dengannya. Saya kesal kerana ada pihak mengecam saya dan keluarga dengan keterlaluan.

“Malah, sehingga kini saya, suami dan dua anak serta keluarga amat tertekan dengan komen negatif di media sosial dan panggilan telefon sering bertanya mengenai perkara itu.”

Demikian kata Shirla Fanny Maturin, 44, mengenai remaja perempuan Merhana Abdullah, 15, yang mencari ibu kandung yang tidak pernah dikenalinya.

Berdasarkan laporan Harian Metro pada 11 Julai lalu, Merhana mencari ibu kandungnya, Shirla Fanny Maturin untuk memohon kad pengenalan bagi meneruskan persekolahannya.

Walaupun nama ibu gadis itu sama dengan namanya, Shirla berkata, dia tidak pernah mengenali atau mempunyai ikatan dengan ayah kandung gadis itu.

“Suami saya hanya Lennon Egedius Sipaul dan sejak berkahwin pada 2001, kami dikurniakan dua anak dan salah seorang anak saya sebaya dengan gadis itu.

“Saya ingin saya jelaskan, saya tidak pernah bersuami selain Lennon...apatah lagi mempunyai anak yang bukan dari suami saya,” katanya ketika ditemui di Kota Kinabalu, semalam.

Shirla yang bekerja sebagai jurujual hartanah berkata, dia hanya menyedari perkara itu selepas menerima keratan akhbar Harian Metro daripada pelanggannya melalui aplikasi WhatsApp.

a close up of a piece of paper: LAPORAN portal berita Harian Metro, 11 Julai lalu mengenai Merhana mencari ibu kandungnya yang terpisah sejak tujuh tahun lalu. 
© Provided by Media Prima LAPORAN portal berita Harian Metro, 11 Julai lalu mengenai Merhana mencari ibu kandungnya yang…
 
“Sejak itu, sering saja kenalan dan pelanggan bertanya kepada saya mengenainya kerana nama ibu gadis yang tertulis pada berita itu sama dengan nama saya.

“Saya sebenarnya tidak mahu memanjangkan masalah ini, tetapi perlu saya beritahu perkara sebenar agar orang ramai tidak buruk sangka terhadap saya dan keluarga,” katanya.
Menurutnya, selepas mengetahui perkara itu, dia dan suami membuat laporan di Jabatan Pendaftaran Negara dan polis, selain menemui peguam untuk meminta pandangan.

“Saya harap pihak berwajib mencari jalan penyelesaian sewajarnya. Ini kerana apa yang saya musykil bagaimana nama, umur dan bangsa dua individu itu sama...lebih pelik, sijil kelahiran milik gadis itu tertulis ibunya keturunan Kadazan, namun dia diiktiraf bukan warganegara,” katanya.

Mengulas lanjut, Shirla berkata, dia pernah kehilangan kad pengenalan selepas beg duitnya disamun di Pejabat Pos Kota Kinabalu pada 1998.

Sehubungan itu, beliau berharap Jabatan Pendaftaran Negara menyiasat kerana berlaku salah faham mengenai identitinya ketika mendaftar sijil kelahiran anak pertama pada 2002, dipercayai kemungkinan kad pengenalannya digunakan individu lain.

Pada 11 Julai lalu, Merhana dilaporkan mencari ibu kandungnya Shirla Fanny Maturin yang terpisah sejak tujuh tahun lalu manakala bapanya meninggal dunia pada 2011.

Selepas bapanya meninggal dunia, Merhana dijaga ibu dan bapa angkatnya yang juga sepupu arwah bapanya sejak berusia lapan tahun, namun masalah timbul apabila keluarga angkat remaja itu tidak dapat memohon kad pengenalan kerana tiada dokumen ibu.


SUMBER :  www.msn.com


*Semoga kebenaran untuk kedua2 belah pihak dapat diselesaikan..



Jadi Mat Jenin Jap.. ^_^





Kalau la semua ni betul2 dan bukan COBAAN bak kata pendekar bujang lapok.. ermmm.. hehehe.

Persoalan yang bermain di fikiran ejulz, dalam banyak2 yang dapat emel ni diorang layan ker x ek? Risau sekarang ni macam2 jenis SCAM & modus operandi.. wahhhh.. word dah macam cerita gerak khas.. hehe

SELAMAT PAGI SEMUA. SEMOGA DIMURAHKAN REZEKI ARINI ^_^




 



Saturday, 14 July 2018

Lagi2 Bung Bratak Heritage Centre Bau Sarawak











Biar gambar berbicara. ^_^




Majlis Doa Selamat

Berkesempatan hadir majlis doa selamat keluarga arwah bapa mentua ejulz. Adik beradik arwah bapa mentua berkumpul. Semua berpakat bawa menu masing-masing.













Go Shop








Dapatkan lagi pilihan terbaek di GOSHOP ..






Berminat untuk mengiklankan produk anda di sini?
Emel : asrul_harfan@hotmail.com

Terima kasih ^_^



Hadiah dari Shikin Razali aka shikinrazalidotcom

Tiada kata yang mampu diungkap
Hanya terima kasih mampu diucap

Harap persahabatan kekal hingga akhir hayat




Terima kasih Shikin Razali..

Jom terjah belog beliau. Rajin2 komen belog beliau. Mana tau rezeki korang pulak lepas ni ^_^






Friday, 13 July 2018

Bung Bratak Heritage Centre

First time join geng ofis mendaki bukit Bung Bratak Heritage Centre, Bau Sarawak.

 





Pengasuh Adam Tidak Salah?

Pengasuh Adam mengaku tidak bersalah

a group of people posing for the camera: NOOR Aqilah Abd Rahman didakwa di Mahkamah Sesyen di Selayang, hari ini, atas dua tuduhan menyebabkan kecederaan kepala dan melupuskan mayat mangsa, awal bulan ini. - Foto Aswadi Alias
 NOOR Aqilah Abd Rahman didakwa di Mahkamah Sesyen di Selayang, hari ini, atas dua tuduhan…
 
SELAYANG: : Pengasuh Adam Rayqal Mohd Sufi, bayi berusia lima bulan yang ditemui mati di dalam peti sejuk didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas dua tuduhan menyebabkan kecederaan kepala dan melupuskan mayat mangsa, awal bulan ini.

Noor Aqilah Abd Rahman, 33, bagaimanapun, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Syafeera Mohd Said.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Noor Aqilah sebagai orang yang mempunyai pemeliharaan terhadap Adam Rayqal Mohd Sufi Naeif, lima bulan, didakwa menganiaya mangsa sehingga menyebabkan kecederaan di kepala kanak-kanak berkenaan.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun atau denda atau kedua-duanya.

Dia turut dituduh melupus mayat Adam Rayqal dengan niat menyembunyikan kematian mangsa dan menyebabkannya terlepas daripada hukuman dan didakwa mengikut Seksyen 201 Kanun Keseksaan, yang boleh dihukum penjara maksimum tiga tahun dan denda.

© New Straits Times Press (M) Bhd

SUMBER : MSN

Tanggungjawab Seorang Suami & Ayah Muslim

1. Memberi Mas Kahwin
2. Menjadi Pemimpin Keluarga 
3. Memberi Nafkah dan Berusaha Memenuhi Keperluan Keluarga (Makanan / Pakaian / Tempat Tinggal)
4. Bergaul Dengan Isteri Dengan Cara Baik
5. Mendidik Anak dan Isteri Dengan Ilmu Agama
6. Melindungi dan Mempertahankan Keluarga Dari Bahaya / Dosa / Kezaliman / Apa Sahaja Yang Boleh Menjurus Ke Azab Neraka
7. Berlaku Adil
8. Membantu Isteri Dalam Tugas Harian

 #Sumber : Encik Guggel 


* Pada ejulz tanggungjawab lelaki sebagai seorang suami perlulah dititik beratkan. Apatah lagi sudah menjadi seorang ayah. Bukanlah kewajiban memberi kemewahan kepada isteri dan anak2 tapi cukuplah sekadar memenuhi keperluan harian keluarga. Jika dapat memberi kemewahan itu satu kelebihan. Tapi sebagai seorang muslim kita perlulah bersederhana dalam hidup. Untuk memenuhi keperluan harian keluarga kita perlu berusaha. Usaha apa? Kita mestilah bekerja. Kalau x bekerja macam mana rezeki nak masuk untuk perbelanjaan. Betul rezeki itu rahsia Allah. Rezeki itu telah ditetapkan olehNya. Tapi itu bukan alasan untuk kita tidak berusaha. 

"Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa yang pada diri mereka" [ Surah Ar-rad:11 ]

Memang ejulz akui memang susah untuk mencari pekerjaan sekarang ni. Tapi itu bukan alasan untuk tidak bekerja langsung.



 

Thursday, 12 July 2018

Google Adsense vs Nuffnang

Alhamdulillah.. dah ada nampak iklan 'google adsense' kat blog. Tapi yang peliknya link nuffnang terus x nampak. Walaupun sebelum ni dah lama x nampak iklan nuffnang kat blog ejulz, tapi link masih ada. Ejulz x berapa arif sangat pasal setting Google Adsense dan Nuffnang ni. Kalau korang ada info berkenaan ni boleh share kat ejulz k ^_^

Antara iklan yang terkesan setakat ini:






Semoga dimurahkan rezeki buat semua sahabat blogger ejulz.. Amin






Minyak Angin Aromaterapi Fresh Care - Ejulz Blogshop

Image may contain: 1 person, smiling, text

Minyak Angin Aromaterapi Fresh Care

Dapatkan maklumat lanjut di Ejulz Blogshop







Berminat untuk mengiklankan produk anda di sini?
Emel : asrul_harfan@hotmail.com

Terima kasih ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...