Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Friday, 8 March 2019

15 Tips daripada Dr Sheikh Muszaphar sehingga anak bolot 9 Anugerah Cemerlang di Sekolah

Ikuti 15 tips daripada Dr Sheikh Muszaphar ini:

1.Say ‘I love you’ pada setiap anak at least 10 times a day.

2.Jangan biarkan masa anak terbazir walau seminit. Isi dengan aktiviti educational.

3.Gunakan sebaiknya Golden Age anak-anak, iaitu usia 6 tahun pertama. Isi sebanyak mana ilmu (of course with right method) memandangkan fasa ini otak anak-anak sedang berkembang dan amat tinggi potensi untuk ilmu yang dimasukkan jadi memori kekal dalam otak anak.

4.Inspire & encourage your kids to push their limit so that they will be tough, tak suka membuat alasan dan suka mencabar diri sendiri untuk berjaya.

5. Strict with your rules at the same time full of love.

6. Expose anak dengan macam2 aktiviti; Math, Flashcard, horse riding, aktiviti kebajikan dll. Anak akan cepat matang.

7.Kanak2 sukakan rutin. Stick with routine.

8. Children never get tired. So gunakan sebaik-baik masa untuk mereka penuhi dengan pelbagai aktiviti.

9.Communicate communicate communicate! Knee down & bend down bila bercakap dengan anak (eye level) supaya mereka merasa apa yang kita cakap tu penting.

10.Never say ‘no’ (its a one way communication). Use a lot of ‘WHY’.

11.Start young! Jadi bila besar, mereka tak cepat penat, kita juga tak penat.

12.Home environment. Bekalkan kemudahan yang kondusif untuk anak-anak belajar. Jangan gaduh depan anak.

13.Belajar bahasa. Kanak-kanak sangat mudah belajar bahasa baru.

14.Identify signs of stress & reschedule.

15.EDUCATION STARTS AT THE AGE OF 6, BUT LEARNING BEGINS AT BIRTH.

Sumber dari THE KLASIK


**Semoga tips dari Dr Sheikh Muszaphar ini bermanfaan untuk kita semua.. Insyaallah..

 


54 comments:

  1. wah menarik, anaak2 akk semua age below 6 kena ikut petua ni

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing..very inspiring me

    ReplyDelete
  3. sama pulak content entry kita hari ini .

    ReplyDelete
  4. Wow baguslah Ejulz share di sini.. Boleh jadi rujukan..

    ReplyDelete
  5. Tips berguna untuk ibu bapa dan bakal ibu bapa :)

    ReplyDelete
  6. bagus tips dia, banyak yang tak tahu boleh belajar

    ReplyDelete
  7. Good sharing. Tuk praktikkannya some agak sukar sebab anak2 tok lain2 pee'el, sik boleh mejal cdak. Yg say i love u yea mmg effective.

    ReplyDelete
  8. good info..boleh praktikkan untuk anak kelak...lambat gik mok ada anak kedirik tok..hahaha

    ReplyDelete
  9. Terima kasih utk perkongsian ini. Maq nak praktikkn kat cucu je nanti sbb ank dah besar semuanya :D

    ReplyDelete
  10. Good tips bagus Ni dijadikan panduan

    ReplyDelete
  11. hebat sungguh petua ini..

    boleh sangat untuk diikuti...

    ReplyDelete
  12. bagusnya perkongsian ni.. TB pun rasa nak ikut cara ni jugak..

    ReplyDelete
  13. Gud info !! Thanks for sharing

    ReplyDelete
  14. nice tips ejul. tapi kawe enda ada anak lagiii.. share kat anak buah jak lah ejul haha

    ReplyDelete
  15. allah patut la anak pandai macam bapak dia hii.. tq for sharing.

    ReplyDelete
  16. Perkongsian yang bagus. Bukan senang nak mendidik anak-anak untuk jadi orang yang berjaya. Semoga semua urusan dipermudahkan.

    ReplyDelete
  17. ada sesetengah org dulu, diorg akan ckp... ala...bdk tu kan kecik lagi kenapa laa nk suruh mcm2... buat tu buat ni... so bila dah bsr, anak tu jd seorg yg x reti berdikari semuanya mak ayah nk buat...

    btw sy mmg setuju dgn pendekatan sheik muszaphar ni... zaman anak2 x sama dgn zaman kita dulu...

    ReplyDelete
  18. tips yang sangat berguna dari seorang angkasawan dan bapa yg hebat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...