Iklan

My BloggerMy Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Thursday, 4 March 2021

Cerita tengtang Katak Kecil

Pada suatu hari ada sekumpulan katak-katak kecil, yang berlumba-lumba. Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi. Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberikan semangat kepada para peserta.

Perlumbaan pun dimulakan. Secara jujur. Tak satupun penonton benar-benar percaya bahawa katak-katak kecil akan boleh berjaya mencapai puncak menara. Terdengar ada yang berkata : "Oh, jalannya terlalu susahhhhh!! Mereka TIDAK AKAN BOLEH sampai ke puncak." Ada juga yang berkata : "Tidak ada kesempatan untuk mereka berjaya sebab menaranya terlalu tinggi".

Katak-katak kecil mulai jatuh satu persatu kecuali mereka yang tetap bersemangat menaiki menara perlahan-lahan semakin tinggi dan semakin tinggi. 

Penonton terus bersorak dan berkata : "Terlalu susah!! Tak seekor pun yang akan berjaya!!!". Lebih banyak lagi katak kecil penat dan menyerah. Tapi ada satu yang tetap melangkah hingga semakin tinggi dan tinggi. Dia tak mahu menyerah kalah.

Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara. kecuali seekor katak kecil yang begitu berusaha keras dan menjadi satu-satunya yang BERJAYA sampai KE PUNCAK.

Semua katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya. Seekor peserta bertanya bagaimana cara katak yang berjaya itu mempunyai kekuatan untuk mencapai tujuan?

Rupa-rupanya katak yang menjadi pemenang itu PEKAK!  

Nasihat dari cerita ini adalah:

Jangan sesekali mendengar kata orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis kerana mereka akan membuatkan anda menjadi lemah untuk mencapai cita-cita.

Selalulah fikirkan kata-kata bertuah yang ada kerana segala sesuatu yang anda dengar dan anda baca boleh mempengaruhi perilaku anda.

Kerana itu, selalulah tetap POSITIF!

Dan yang terpenting, bersikap PEKAK jika ada orang mengatakan bahawa anda tidak boleh mencapai cita-cita anda.

Selalulah berfikir, AKU BOLEH BUAT!

 

 

 

 



Monday, 1 March 2021

Senarai Pengomen Tegar FEB 2021

 Terima kasih buat sahabat2 yang tidak jemu2 singgah dan komen di blog ejulz yang tidak seberapa ini..


 

 SENARAI TOP 10 COMMENTATORS

1. https://www.shidaradzuan.com/

2. http://zieyaweasley.blogspot.com/

3. https://tetikusmerah.blogspot.com/

4. https://karyaku-paridahishak.blogspot.com/

5. https://www.aienienka.com/

6. http://ciksukataip.blogspot.com/

7. https://www.mialiana.com/

8. https://asastemudugakerjakerajaan.blogspot.com/

9. https://www.tiarasaphire.com/

10. http://www.shikinrazali.com/

 

 Terima kasih sudi support ejulz selama ini..


Jom follow diorang.. Diorang memang sporting..




Keputusan Giveaway by ejulz & atiehilmi


 Assalamulaikum dan salam sejahtera sahabat2 blogger semua.


Hari ini ejulz nak umumkan keputusan Giveaway bulan lepas.. Terima kasih ejulz ucapkan kepada semua yang sudi join giveway ejulz. Dan terima kasih juga ejulz ucapkan kepada sponsor2 yang sudi sponsor giveaway ejulz. Semoga anda semua dimurahkan rezeki dalam dunia blog ni.

Tanpa melengahkan masa lagi, pemenang bagi giveaway bulan lepas adalah:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Seramai 16 peserta yang join giveaway kali ini. Terima kasih ejulz ucapkan.


Tahniah kepada pemenang. Boleh semak no penyertaan anda di bawah. Klik link.

SENARAI PESERTA

 

Kepada pemenang boleh wasap ejulz ---> https://bit.ly/3aZeslO


Monday, 22 February 2021

ππ€π’πˆ 𝐀𝐑𝐀𝐁 πŒπ€ππƒπ˜ πŒπ„πƒπˆππ€


 



.
.
Memperkenalkan, KIT NASI ARAB MANDY MEDINA.
.

 
Masak nasi arab yang sedap setaraf restoran terkenal kini bukan benda susah, cuma 15 minit jer, rasa macam ada kat Madina, teringat kenangan buat umrah. Semuanya kerana Kit Nasi Arab Mandy Medina. 
 


 
.
==========================================
πŸ’ 𝐒𝐄𝐁𝐀𝐁 πŠπˆπ“ ππ€π’πˆ 𝐀𝐑𝐀𝐁 πŒπ€ππƒπ˜ πŒπ„πƒπˆππ€ π‹π€π‘πˆπ’ π“π„π‘π”πŠπ™
==========================================
πŸ’―ORI ARAB, Adunan khas dari Chef Arab kami.
πŸ’―SENANG MASAK, 15 minit jerr.
πŸ’―DISUKAI KANAK-KANAK, Ramai pelanggan repeat sebab anak2 suka
πŸ’―BAHAN PREMIUM & MAHAL, Hanya bahan gred AAA kami pilih.
.
.
✅ Beras 500gram
✅ Stok Ayam
✅ Serbuk Pewarna Nasi Mandy
✅ Rempah Mandy & Daun Bay
 
wasap saya sekarang
 
Nak oder terus pun boleh. Mudah je. Klik link & terus buat tempahan 😍😍

https://malaysianlove.onpay.my/order/form/dsc_NAT00/130

Thursday, 11 February 2021

Vitamin Minda & Immunity G-Star


Ibu Ayah susah hati sebab anak tak fokus masa Sesi PDPR? 
 
J.o.m kembalikan fokus dan minat belajar anak dengan Vitamin Minda & Immunity G-Star. πŸ‘ 
 
TINGKATKAN IMUNISASI TINGKATKAN KEPINTARAN

 

May be an image of text that says 'STAR terdiri daripada 3 jenis G-Star KIDS Khas untuk kanak-kanak 1 tahun sehingga 11 tahun didatangi dengan dua perisa, coklat & buah-buahan. nΰΈ­ΰΈ” Vteen ENHANCE Khas untuk remaja 12 tahun sehingga dewasa. G-ITAL Enhance Enhance הוודי××” Biokare ENHANCE Khas untuk kanak-kanak 1 tahun sehingga dewasa. Sesuai seisi keluarga. Allergy Felet Aleray Ha ced 600'May be an image of 2 people, food and text

Berminat? boleh hubungi seller di FB

 

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...