Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Friday, 28 February 2020

Jauhi Tiyarah (Firasat Buruk)

Daripada Abdullah bin Mas'ud RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya tiyarah (firasat buruk) sebahagian daripada amalan syirik dan bukan daripada ajaran kami, akan tetapi Allah SWT akan menghilangkan tiyarah (firasat buruk) itu dengan bertawakal kepada-Nya." (Hadith riwayat at-Tirmizi, No: 1614, Abu Dawud, No: 3910, Ibnu Majah, No: 3538, Ahmad, No: 3504, 3957)

Matan Hadith:

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: الطِّيَرَةُ مِنْ الشِّرْكِ وَمَا مِنَّا وَلَكِنَّ اللَّهَ يُذْهِبُهُ بِالتَّوَكُّلِ
]التخريج: سنن الترمذي ,كتاب السير عن رسول الله صلى الله عليه وسلم, باب ما جاء في الطيرة , رقم حديث 1614 , وقَالَ أَبُو عِيسَى وَفِي الْبَاب عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ وَحَابِسٍ التَّمِيمِيِّ وَعَائِشَةَ وَابْنِ عُمَرَ وَسَعْدٍ وَهَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ[
 
 
Pengajaran Hadith :
 
  1. Menurut ahli bahasa, perkataan "tatayyur” atau “tiyarah" diambil daripada kebiasaan orang jahiliyah apabila ingin melakukan sesuatu akan mengherdik burung dan melihat sama ada ianya terbang ke arah kanan atau kiri. Jika ia terbang ke arah kanan bererti petanda kebaikan, namun jika ke arah kiri bererti petanda kesialan.
  2. Walau bagaimanapun, ada pendapat yang membezakan makna di antara "tatayyur" dan "tiyarah". Tatayyur adalah bersangka buruk yang muncul dalam hati, manakala tiyarah pula adalah tindakan yang diambil berdasarkan sangkaan tersebut. Kebiasaannya ia akan menyebabkan seseorang itu tidak akan melakukan sesuatu kerana merasa gusar dan takut kepada tiyarah (firasat buruk).
  3. Tiyarah akan berlaku disebabkan oleh bisikan dan godaan syaitan. Ia termasuk perbuatan syirik yang menafikan kesempurnaan aqidah. Rasulullah SAW mengingatkan umat baginda bahawa Allah SWT tidak memberikan sesuatu petanda atas tiyarah (firasat buruk) atau menjadikannya penyebab perasaan takut dan khuatir untuk melakukan sesuatu. Pesanan Baginda SAW agar memohon petunjuk dengan melakukan solat sunat hajat dalam setiap perkara dan bertawakal kepada Allah SWT akan menyebabkan hati menjadi tenang serta jiwa menjadi tenteram.
 
Sumber Rujukan :
 
  1. Kitab Jami‘e At-Tirmizi
  2. Kitab Sunan Abu Dawud
  3. Kitab Sunan Ibn Majah
  4. Kitab Musnad Ahmad
  5. Kitab Fathu Al-Bariy Syarh Sahih Al-Bukhari Li Ibn Hajar Al-Asqolani
  6. Kitab Tuhfah Al-Ahwazi bisyarhi Jami‘e At-Tirmizi Li Al-Mubarakfuri
  7. Kitab ‘Auni Al-Ma‘bud Syarh Sunan Abi Dawud Li Al-‘Alamah Aabadi
  8. Kitab Mirqatul Mafatih Syarh Misykatul Masobih Li al-Syeikh ‘Ali al-Qari
  9. Kitab Ma‘ariju Al-Qabul bisyarhi Sulami Al-Wusul Ila ‘Ilm Al-Usul Lil Al-Hakami
 

Thursday, 27 February 2020

Bisnes Sosial E-Commerce Fingo (7)

Assalamulaikum dan salam sejahtera..

Ok.. Pengenalan FINGO ejulz dah share pada entry yang lepas. FINGO ni adalah platform ecommerce seperti shoppe dan lazada dimana semua pembeli2 (shopper) boleh membeli melalui dalam talian. Beza FINGO dengan shoppe dan lazada adalah bagaimana platform ini diperkenalkan. 


Lazada bermula pada tahun 2012. Dalam masa 7 tahun lazada dapat kumpul lebih kurang 1 juta user yang register. Lazada bayar medium sosial seperti facebook, youtube, google dan lain2 untuk memperkenalkan lazada. 


Yang terbaru dan yang tengah hangat sekarang ni siapa tak tau Shoppe. hehe. Ejulz sendiri pun dan banyak kali beli kat shoppe ni. hehe. Shoppe bermula dalam tahun 2015. Shoppe bayar C. Ronaldo menari kat iklan dan bayar juga media sosial seperti facebook, youtube dan google. Haa.. ni baru je dgr lagu kat youtube, keluar iklan shoppe. hehe. Dalam masa 4 tahun sahaja Shoppe mampu memdapat lebih 10 juta user yang register. Mula 2019 FINGO pula muncul. Apa yang membezakan FINGO, lazada dan shoppe? Shoppe dan lazada menggunakan selebriti, media sosial dan syarikat pengiklanan untuk memperkenalkan adanya shoppe dan lazada. Berbeza dengan FINGO membayar kepada public untuk memperkenalkan FINGO.

Haaaa.. Ni serba sedikit info yang ejulz tahu pasal FINGO ni..

Ada yang tanya ejulz dah register ker belum?? Ejulz baru je join FINGO ni. Join jadi free user je.. Jadi Shopper. Tak rugi pun join free.. Boleh usya2 dulu app FINGO ni. Ejulz pun dah cuba membuat pembelian kat FINGO ni. Insyaallah ejulz akan cerita di lain entry.. 

Kalau nak join under ejulz boleh klik SINI atau whatsapp 0168500565

atau

Hubungi:

AT Muhammad Shah Bin Sapri (AT GTRJB) di talian 0142750967 @ klik web beliau kat sini ---> FINGO 


Tuesday, 25 February 2020

JAWATAN KOSONG - LEMBAGA KEMAJUAN BINTULU (BDA), SARAWAK

 Tajuk Pengumuman Jawatan Kosong: NOTIS IKLAN JAWATAN KOSONG OLEH LEMBAGA KEMAJUAN BINTULU (BDA) - GRED 29 DAN KE ATAS

Tarikh Buka: 2020-02-24

Tarikh Tutup: 2020-03-20

Mesej Pengumuman Jawatan Kosong:
Warganegara Malaysia anak Sarawak yang berumur tidak kurang dari 18 tahun adalah dipelawa untuk memohon jawatan di Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) seperti berikut:

  Bil.  
Jawatan 
 Gred 
1.
Pegawai Penguat Kuasa
KP41
2.
Pegawai Tadbir (Keselamatan Pejabat)
N41
3.
Pegawai Tadbir (Pustakawan)
N41
4.
Pegawai Penilaian
W41
5.
Penolong Jurutera
JA29
6.
Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa
JA29
7.
Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
U29
8.
Penolong Pegawai Tadbir (Pustakawan)
N29
9.
Penolong Pegawai Pertanian
G29

CARA MEMOHON
Semua pemohon yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam skim perkhidmatan Sistem Saraan Malaysia termasuk mereka yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Negeri adalah diwajibkan untuk mengemukakan permohonan secara online melalui e-Recruitment. 

Untuk makluman lanjut mengenai kekosongan jawatan, sila layari laman sesawang http://www.bda.gov.my dan permohonan boleh dibuat melalui http://erecruitment.sarawak.gov.my

Tarikh tutup permohonan adalah pada 20 Mac 2020

_________________________________________________________________________________

Tajuk Pengumuman Jawatan Kosong: NOTIS IKLAN JAWATAN KOSONG OLEH LEMBAGA KEMAJUAN BINTULU (BDA) - GRED 19 DAN KE BAWAH  
Tarikh Buka: 2020-02-24  
Tarikh Tutup: 2020-03-13  
Mesej Pengumuman Jawatan Kosong:
Warganegara Malaysia anak Sarawak yang berumur tidak kurang dari 18 tahun adalah dipelawa untuk memohon jawatan di Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) seperti berikut:

   Bil.   Jawatan   Gred 
1. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19
2. Pembantu Kesihatan Awam U19
3. Pembantu Penilaian W19
4. Pembantu Kemahiran H19
5. Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam) JA19
6. Pembantu Keselamatan KP19
7. Pembantu Operasi N11
8. Pemandu Kenderaan H11
9. Pembantu Awam H11

CARA MEMOHON
Semua pemohon yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam skim perkhidmatan Sistem Saraan Malaysia termasuk mereka yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Negeri adalah diwajibkan untuk mengemukakan permohonan secara online melalui e-Recruitment. 

Untuk makluman lanjut mengenai kekosongan jawatan, sila layari laman sesawang http://www.bda.gov.my dan permohonan boleh dibuat melalui http://erecruitment.sarawak.gov.my

Tarikh tutup permohonan adalah pada 13 Mac 2020

Iklan dikeluarkan oleh:
Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA)


Jika anda tidak berminat untuk menerima makluman ini, sila batal langganan melalui e-Recruitment.

Sekian, terima kasih.


_________________________________________________________________________________

 

Monday, 24 February 2020

GETVASE

Apa itu GETVASE? Mungkin ramai daripada kita dah tahu pasal GETVASE ni. Bagi yang belum tahu GETVASE ni adalah satu syarikat yang menyediakan kaji selidik atau survey untuk ahli yang berdaftar. Tidak diwajibkan menjawab semua survey yang disediakan. Bagi yang rajin jawab, banyaklah points yang diperolehi. Bila points banyak, pendapatan pun banyak.


Link soal selidik akan dihantar ke emel yang didaftarkan. Jadi kena rajin semak emel setiap hari. Link yang diberi ada tamat tempoh. Contoh ejulz dapat emel soal selidik yang perlu dijawab hari ini, tapi ejulz sibuk dan tidak sempat menjawab hari ini. Keesokan harinya bila ejulz buka emel dan cuba menjawab soal selidik berkenaan dah tak dapat. Seperti ejulz katakan tadi, tak wajib jawab. Tapi kalau rajin jawab, point banyak dan hasil pun akan bertambah banyak. Setiap survey yang dijawab akan mendapat 200 - 1000 point. 200 point bersamaan RM0.20 dan 1000 bersamaan RM1.00)

Contoh, kalau dapat 5 link soal selidik/ surveys yang bernilai 200 point (RM0.20) perlu dijawab dalam sehari.

5 surveys x RM0.20 x 30 hari = RM30

Tu kalau nilai survey 200 point. Kalau 1000 point?

5 surveys x RM1.00 x 30 hari = RM150

**Tu contoh pengiraan je. Apa2 pun hasil terletak pada nilai kaji survey, kekerapan link survey dihantar ke emel dan pada kerajinan masing-masing.

Jadi, bagi yang belum daftar bolehlah daftar di link di bawah ni k..



Terima kasih..

#Partime #JawabSurvey #JawabSoalSelidik

 
https://getvase.com/?referral=ef5587https://getvase.com/?referral=ef5587
 https://getvase.com/?referral=ef5587
 

Friday, 21 February 2020

Hukum Melakukan Amalan yang Tidak Dilakukan oleh Rasulullah SAW

Daripada Anas RA, beliau berkata: “Tidak ada orang yang lebih dicintai oleh para sahabat selain daripada Rasulullah SAW. Jika mereka melihat baginda (datang), mereka tidak akan bangun kerana mereka tahu bahawa baginda membenci perbuatan tersebut.” (Hadith riwayat at-Tirmizi, No.2754 dan Ahmad, No. 11895, 13132, berkata at-Tirmizi: “Hadith ini hasan sahih gharib.”)

Matan Hadith:

عَنْ أَنَسٍ قَالَ: لَمْ يَكُنْ شَخْصٌ أَحَبَّ إِلَيْهِمْ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: وَكَانُوا إِذَا رَأَوْهُ لَمْ يَقُومُوا لِمَا يَعْلَمُونَ مِنْ كَرَاهِيَتِهِ لِذَلِكَ .قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ غَرِيبٌ مِنْ هَذَا الْوَجْهِ
]التخريج: سنن الترمذي , كتاب الأدب , باب ما جاء في كراهية قيام الرجل للرجل , حديث رقم 2754 , عن أنس بن مالك رضي الله عنه.[
 
Pengajaran Hadith :
 
  1. Para sahabat RA adalah ikutan terbaik dalam mencintai dan menyanjungi Nabi SAW. Mereka merupakan teladan yang terbaik dalam mengenal dan beramal dengan sunnah baginda SAW. Para sahabat RA akan mempraktikkan semua amalan yang disukai oleh Nabi SAW dan meninggalkan semua amalan yang dibenci oleh baginda SAW walaupun amalan tersebut bercanggah dengan kesukaan atau kebencian mereka. 
  2. Sebagai seorang pemimpin, Nabi SAW telah menunjukkan suri teladan yang terbaik. Contohnya, para sahabat RA meninggalkan perbuatan berdiri untuk menghormati baginda SAW kerana mereka mengetahui bahawa baginda SAW membenci perbuatan tersebut. Jika baginda tidak membenci perbuatan tersebut pasti mereka akan berdiri untuk baginda. Perlu difahami bahawa baginda SAW membenci perbuatan tersebut kerana sifat tawadhu‘ baginda, bukan kerana perbuatan tersebut haram. Menurut Imam An-Nawawi di dalam kitabnya 'Syarah Sahih Muslim' (6/313): “Dianjurkan memuliakan seseorang yang memiliki kelebihan dan menyambut mereka dengan cara berdiri ketika mereka tiba. Inilah yang dijadikan hujah oleh jumhur ulama untuk menyatakan sunat berdiri bagi memuliakan seseorang. Al-Qadhi berkata: “Ia bukanlah termasuk dalam kategori berdiri yang ditegah, tetapi tegahan adalah ditujukan kepada mereka yang mengarahkan orang lain berdiri untuknya sedangkan dia dalam keadaan duduk dan keadaan berdiri itu sepanjang masa dia duduk." Saya (An Nawawi) berpendapat, bangun berdiri untuk menyambut kedatangan seorang yang memiliki kelebihan adalah mustahab (sunat). Bahkan anjuran tersebut turut dinyatakan dalam beberapa hadith, manakala larangan mengenainya tidak dinyatakan dengan jelas."
  3. Justeru, kita tidak boleh memahami maksud hadith daripada zahirnya sahaja atau hanya daripada satu hadith untuk beramal atau meninggalkan sesuatu perkara bahkan setiap Muslim hendaklah meneladani serta menerima tunjuk ajar para ulama yang muktabar kerana mereka lebih banyak memahami hadith sama ada ianya sunnah ataupun tidak, dan apakah hukum disebaliknya.
 
Sumber Rujukan :
 
  1. Kitab Jami’ at-Tarmizi
  2. Kitab Musnad Ahmad
  3. Kitab Syarh Sahih Muslim Li An-Nawawi
  4. Kitab Tuhfatul Ahwazi Bisyarhi Jami’ at-Tirmizi Li al-Mubarakfuri
  5. Kitab Mirqatul Mafatih Syarh Misykatul Masobih Li al-Syeikh ‘Ali al-Qari
  6. Kitab Syarh wa Al-Ibanah ‘Ala Usuli Al-Sunnah wa Al-Diyanah Li Al-‘Akbari
  7. Kitab Al-Anwar fi Syamail An-Nabiyyi Al-Mukhtar Li Al-Baghawi

Thursday, 20 February 2020

Bisnes Sosial E-Commerce Fingo (6)

Apa kata selebriti??


 lagi??



 lagi??



Nak tahu lebih lanjut berkenaan FINGO ni?

Hubungi:

AT Muhammad Shah Bin Sapri (AT GTRJB) di talian 0142750967 @ klik web beliau kat sini ---> FINGO 
 
 

Boleh PERCAYA ker ni???

Tertengok pulak iklan ni. Macam menarik. Tapi takut kene tipu macam partime lipat sampul. 😂😂😂









Ada yang pernah buat ni? Cer sharing pengalaman sikit 😊 Kalau ok, ejulz pun nak cuba. Tapi kalau nak 'cekaww' duit orang jer baik x payah. Hehee






Tuesday, 18 February 2020

Cover TERBAEK lagu Sakit Achey

Ini antara cover yang terbaek bagi ejulz..

layannnn..

 A



B



C



D



E



F



G



H



I




Mana satu yang paling best bagi korang??








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...