Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

meNembak berSama RELA..

Kenangan yg xdpt aku lupakan.. 1st time aku menembak ni.. dlu masa kadet kat sekolah terlepas nak join.. memang best laa menembak ni.. skali menembak rasa nak lagi.. huhu ni tgh tggu bas nak betolak.. begambar beramai2 dlu sblm betolak.. kami disambut baik oleh RELA.. aku dok belakang je.. malu nak dok depan.. aku pemalu orangnye.. haha kami dipertontonkan kawat kaki oleh pasukan RELA... rasa nak masuk padang join skali.. hehe sesi menembak dh bermula.. aku dah x sabar dah tu.. hehe haHa.. semua tutup telinga.. baju biru tu dh macam nak azan.. hehe giliran aku dah sampai.. huhu.. muka neves semacam.. FOKUSS..haha kita menembak gune pistol dulu.. hehe.. ada 3 cara menembak.. dalam kedudukan duduk.. kedudukan meniarap.. dan kedudukan berdiri.. x sangka team aku berjaya ke peringkat akhir dlm pertandingan yg diadakan.. lawan RELA pulak tu.. hehe akhirnya team aku MENANG!!! huHU.. rasa pahlawan laa aritu.. heHe.. syoK giler..

Sup Telur Berhalia

Tiba2 terasa lapaa.. ermM.. nak kongsi sikit laa resepi org2 bujang mcm aku nie.. haha.. Sup Telur Berhalia Bahan-Bahan: 4 biji telur 4 cawan air Minyak masak Garam secukupnya Bahan dihiris: 3 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1 inci halia Cara: Panaskan minyak masak di dalam periuk. Apabila minyak sudah panas, tumiskan bahan-bahan yang telah dihiris. Biarkan sehingga naik bau. Setelah itu masukkan air. Biarkan sehingga air mendidih. Kemudian masukkan telur dan garam. Biarkan selama 3 minit dan bolehlah dihidangkan. p/s: senang kan?? apa lagi masak laa sendiri.. jgn asyik mak je masak.. :P

aNgan2 Mat Jenin..

aKu kal0 daH beraNgan2 maCam Mat Jenin mula laa nGantuk meManjang.. biLa naK nGelak nGanTuk aKu cuBa laa baCa Buku.. buKu apa Lagi kal0 buKan buKu Dato’ Fadzilah Kamsah.. hehe.. kali ni aKu baCa bab “Berfikir SeperTi JuaRa”. Kat sini juGak dia aDa ceriTa paSal mat Jenin.. Mat Jenin ni soRang yang aSyik beraNgan seMasa MemanJat poKok keLapa. Dia berHajat henDak memetiK seBerapa baNyak keLapa dan henDak menJualnya uNtuk menDapat baNyak duit. deNgan duit tu, dia nak beLi keBun dan aNak beNih keLapa. Then, dia naK meNgupah oRang paNjat poKok keLapa dan memBuka kiLang memProses keLapa dan meNjadi semaKin kaYa.. daN akhirNya mat Jenin maTi berSama aNgan2nya aPabiLa jaTuh daRi poKok keLapa.. saLah ke jaDi maT jeNin yg suKa beraNgan2..? paDa saYa x saLah kal0 beraNgan.. Dato’ Fadzilah Kamsah puN setuju deNgan aKu.. (baCa la buku dia kal0 x caye.. hehe). cuBa kiTa bayangKan sekiRanya maT Jenin maSih hiDup paDa maSa dia maTi beraNgan daHulu.. dia usaHakan apa yg dia aNgankan.. daN menCapai a

SayaNgi baPa kiTak oRang..

boS aKu koNgsi ciTe ni seMalam.. Aku masih ingat dan masa tu aku masih kecil lagi. Pada petang itu, dari pantai aku berlari pulang ke rumah. "Assalamualaikum," aku memberi salam. Aku lihat ayah baru pulang dari laut bersama sedikit hasil tangkapannya. Ayah menjawab salam dan hanya tersenyum melihat aku. Aku berlari mendapatkan ayah untuk memohon sesuatu. "Ayah, boleh tak tolong buatkan Man satu layang-layang? Man nak main dengan kawan-kawan". Ayah memegang dan menggosok kepala aku dan ayah berkata, "Ayah tak pandai Man". Lalu ayah pun naik ke rumah meninggalkan aku di bawah. Aku mencebik mulut dengan kecewa. "Ayah tu semua tak pandai. Dulu minta ayah ajarkan Man membaca pun ayah cakap ayah tak pandai. Nasib Kak Aida ada ajarkan". Aku membebel seorang diri. Ayah seorang nelayan dan aku hanya jumpanya sekejap-sekejap sahaja sebab ayah selalu turun ke laut berhari-hari. Pada malam itu aku tak mahu makan sebab merajuk dengan ayah. Keesokkan

BuKan gaGaL taPi beLum berJaya

Saudara Bukan Gagal tetapi Belum Berjaya Saudara Rasa Diri Saudara Gagal? Mungkin sebab itulah saudara membaca artikel ini, saudara hendak menjadi orang yang sangat berjaya. Adakah selama ini saudara berasa diri saudara orang yang gagal? Jangan fikir begitu. Dalam sejarah dunia, Tuhan menunjukkan betapa fitrah alam menguji orang-orang yang hendak berjaya. Kadangkala ada perkara yang kita benci, tetapi ia baik bagi kita. Ada juga perkara yang kita suka, tetapi ia memudaratkan diri. Tuhan menyebut dengan jelas dalam surah al-Baqarah ayat 216, ”... dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu, sedang ia lebih baik bagimu dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu, sedang ia melarat kepadamu. Allah mengetahui, tetapi kamu tiada mengetahui.” Jangan sedih apabila selama ini saudara seringkali tidak mencapai apa yang diidamkan. Saudara bukannya gagal. Tetapi ’belum berjaya’. Mari kita tengok beberapa contoh kisah orang yang tidak pernah berasa gagal, sebaliknya terus berusaha kerana mereka yakin dengan

HanTu kum kum keMbali..

HANTU KUM-KUM Merayau-raYau meNcari peMbuNuh baYinYa.. Suasana di Kampung Paya petang itu tiba-tiba saja gempar sebaik tersebar berita seorang wanita berpurdah mengendong bayi baru lahir berkeliaran di waktu malam, mengetuk pintu rumah penduduk di daerah Hilir Perak. Paling menyeramkan, wanita berpurdah itu kononnya datang meminta susu untuk diberikan pada bayi yang dikendongnya. Cerita seram ini amat menakutkan penduduk dan menjadi topik hangat yang dibualkan di mana-mana saja. Beberapa orang penduduk kampung mengesahkan pernah terserampak dengan wanita berpurdah berkenaan. Menurut cerita penduduk lagi, wanita berpurdah yang mengendong bayinya itu dipercayai mati dibunuh sewaktu mengandungkan anak sulungnya. Kononnya, wanita hamil yang ditinggalkan suami ini amat sayang pada bayi yang dikandungnya. Sewaktu ajalnya tiba, wanita malang itu bersumpah untuk membalas dendam dan mencari pembunuh yang bertanggungjawab dalam tragedi berdarah itu. Penduduk Kampung Paya percaya wanita b

Mim aLif Lam siN..

paHal Laa aKu maKin miM aLif Lam sIn laMak toWk.. xTauK la eH.. aSaL maTahaRi terBit jaK, x SabaR nuNggunya teBenam .. PaHaL o0w?? aKu patuT meMotiVasiKan diRik aKu giK.. laMak x baCa buKu moTivasi.. laK Ku muLa baLit baCa buKu moTivasi k naiT seMaNgat aku yg iLang toWk.. huhu iNsyaALLah, aKan ku KoNgsi Lam bLog t0wk n Lam feSbuK aKu.. :)

biGgest LoSer

aRini aKu naK konGsi siKit paSal pRoGraM tV kat asTro.. BIGGEST LOSER.. mula aKu teNgok pRogram ni mmg x caye ( sik cayak ka? Tredmak rizal af.. hehe). Mane xNyer daLam maSa bBerapa buLan je boleH tukar dari shreK (beSo) ke pink panTer (kuRus keRinG).. gileerr!! jaoh sgt beze tu.. kal0 tgk gambar je memang oRg akan kata PhotosHop.. hehe ni wakil aSia.. hehe dariPada aWek "COMEL" jadi "BEAUTIFUL".. taPi soRang member aKu suKa saNgat teNgok pRogRam ni.. die buDaK sWak juGak.. Nama die .... erm?? dirahSiaKan .. huhu. naK dijaDikan ceriTa, lama keLamaan biLa daH saLu saNgat teNgok die asyiK teNgok pRogRam tu je, aKu pun laYan gaK laa.. zasSSS .. haha aPa yaNg aKu teTarik nGan ranCangan ni adalah SEMANGAT peserTa2 yaNg beruSaha naK kuRusKan baDan diOrang.. naK hiDup siHat.. taPi teFikir jGak aKu.. kenaPa diOrang boLeh kuRusKan baDan diOrang daLam maSa beBerapa bulan je daLam ranCangan teseBut tp xLeh buat kat ruMah daLam temPoh maSa yg panJang seBelum r

RaYa 2009 daLaM keNangaN..

fuTsaL nGan buDaK oFisS..

kHaMiS maLam juMaaT.. aktiviti wajib aku ialah "FUTSAL".. biaSanya aku main ngan memBer2 ofis aku.. tapi kal0 x cukup ada laa campuR nGan member2 member ofiS aku.. (member kepada meMber.. harap faHam ek.. hhuhu) uNtuk makluMan koRang jugak, kitoRang daH buat jersi futSal.. bukan apa.. senang siKit laa kal0 nak buaT friendly matCh.. ni aKu naK tuNjuk akSi2 kaMi paDa maLam PeraSmiaN jersi baru.. menanti dengan penuh sabar.. ehehe tuu diaa.. peminat setia CHELSEA .. santai lu sebelum game mule.. No.4 tu  semanGat ambik gambar.. jersi baru la katakan.. hehe umar buat sKill lesing untuk menGalahkan pasuKan lawaN. haHaha .. ni xBoleh bLah.. KY menunggu Bola. Nak buat teknik tenDangan tanpa Bayang .. hehe aku beraksi.. mesti ada heLah siKit.. (tali kasut tebukak.. hehe) haiRan teNgok bola itU bulat .. hahaHa maSing2 naK pRomoTe nomBor jerSi .. aiH.. aDe laGi nak pRomotE nomboR jerSi.. ish3.. makin betambaH peMain nak tuNjuk nomBor jersi.. teNgah r

PerRGggHHhhh!!!!

PerRGggHHhhh!!!! TERBAEKK!! hehe.. kal0 camni baru La seMangat aku naK waT poSt kat cni.. baRu je lePas waT heaDer .. terbaeK w0k!!! haha.. cume skraNg ni aku tGh naK leTak musiC tp xReti.. huhu.. kene blajaR laGi.. uSaha TaNggA keJayaaN .. hiHihi.. Mesti k0raNg tetaNya2 nGapa aKu letaK naMa "KaMPuNg KaMeq" as my blogspot titLe.. ish3. caMpoR bahaSa oMputiH la plak.. hehe.. first aku nak bagiTau koRang.. muNgkin Ramai yaNg daH tau.. taPi aku naK bgTau juGak laa.. "KaMeq" @ kameK adaLah dari baHasa saRawaK yaNg bMakSud saYa a.k.a aku atau leBih dikenali dgn 'I' dalam baHasa oMputih .. naK dijadiKan ceriTa.. pada paNdanGan aKu kamPung ni suaTu Yang iNdah.. tempaT yaNg seGar , uDara nYamaN kan3 .. jaDi aku nak jadiKan blog aku nie seBuah kamPung yaNg meMboleHkaN saPe2 je siNggaH untuk meneNangKan fikiRan diOrang.. temPat saNtai la kataKan.. so, terCiptaLah "KaMPuNg KaMeq".. selamaT memBaca dan MereHatkaN MinDa .. zaassssSs..

mY first woRd..

Assalam.. sebenarnya dah lama aku create blog nih.. kalo x silap kira2 dua tahun dah.. (kalo x silap laa.. huhu).. bukan apa, dari dulu aku nak wat design lu.. nak bagi background cantik2 baru nak sent isi dier.. tp hampeh .. dari hari ke hari.. minggu ke minggu .. bulan ke bulan .. tahun ke tahun .. x jugak buat2.. so skang nih la baru nak buat.. 2 pun design msh x cantik2 lagi.. xpe r kite wat sloW2 la ek.. hihi oK laa.. bagi mrasmikan blog aku yg x berapa nak baru nih.. the first woRd aku adalah.. SALAM.. hihi