Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Friday, 31 January 2020

Senarai Pengomen Tegar JAN 2020


Inilah senarai pengomen tegar blog ejulz untuk bulan JAN 2020 ni.. Terima kasih kerana sudi singgah & tinggalkan komen kat blog ejulz ni..

 


Sekali lagi ejulz ucapkan jutaan terima kasih kerana sudi singgah kat teratak ejulz yang tak seberapa ni.. hehe. Yang belum follow diorang ni, silalah follow.. Diorang ni memang sporting. :)

Bloglist Segment 2020


 https://misakipureblood.blogspot.com/2020/01/bloglist-segment-2020.html?m=0

Jom meriahkan segmen ni pulak k..

Salam perkenalan dari ejulz :)

follower ke #269

Reason why I want to be in your bloglist?


because I want to be your blog friend. By joining this list, hope you find out my latest entry every day.. I hope everyday I will make the entry.. Harap2 la.. haha





Doa Agar Ditetapkan Hati Dalam Iman dan Ketaatan

Daripada 'Abdullah bin 'Amru bin Al 'Ash RA, beliau berkata; Rasulullah SAW berdoa: 
 
 اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ

“Ya Allah, Zat yang membolak-balikkan hati, palingkanlah hati kami kepada ketaatan beribadah kepada-Mu!” (Hadith riwayat Muslim, No: 2654, at-Tirmizi, No: 3522, Ibn Majah, No: 199, Ahmad, No: 6281, 16972)
Dalam riwayat at-Tirmizi: Adalah Rasulullah SAW dalam kebanyakan doa baginda adalah;

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ

“Wahai Zat yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di atas agama-Mu.”
Dalam riwayat Ibn Majah pula: Dan Rasulullah SAW berdoa:

يَا مُثَبِّتَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قُلُوبَنَا عَلَى دِينِكَ

"Wahai Zat yang meneguhkan hati, teguhkanlah hati kami di atas agama-Mu."

Matan Hadith:

عَنْ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عَمْرِو بْنِ الْعَاصِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ
]التخريج: صحيح مسلم ,كتاب الْقَدَرِ , بَابُ تَصْرِيفِ اللَّهِ تَعَالَى الْقُلُوبَ كَيْفَ شَاءَ , حديث رقم 2654, عن عبد الله بن عمرو بن العاص رضي الله عنهما[
وَفِي رِوَايَةِ التِرْمِذِي: كَانَ أَكْثَرُ دُعَائِهِ: يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ
وَفِي رِوَايَةِ إِبْنِ مَاجَه : وَكَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ: يَا مُثَبِّتَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قُلُوبَنَا عَلَى دِينِكَ
 
 
Pengajaran Hadith :
 
  1. Sesungguhnya al-qalb (hati) itu berasal daripada perkataan ‘taqallub’ yang bermaksud kerap bertukar (berbolak balik). Hati diumpamakan seperti bulu di atas pokok yang berubah-ubah ketika ditiup angin. Ia juga berbolak balik diumpamakan lebih cepat daripada air yang mendidih dalam periuk.
  2. Begitulah fitrah hati yang cepat berubah dan bertukar antara baik dan jahat, antara kebaikan dan kejahatan. Maka berhati-hatilah dalam menjaga apa yg ada dalam hati agar tetap berada atas kebaikan. Sesungguhnya penglihatan, pendengaran, persekitaran, pergaulan dan apa yang dimakan atau diminum serta dibaca oleh seseorang mampu menyebabkan hati itu berubah-ubah dengan izin Allah SWT. Namun, Allah SWT jua yang memberikan ilham dan ikhtiar kepada hamba-Nya untuk memilih jalan bahagia ataupun sengsara. Seseorang Muslim dituntut agar memohon hidayah kepada Allah SWT sekurang-kurang sebanyak 17 kali sehari (dalam solat).
  3. Rasulullah SAW sendiri sentiasa memohon kepada Allah SWT agar diteguhkan hati dalam melaksanakan ketaatan dan beragama kerana hidayah itu adalah milik Allah SWT. Jika Allah SWT berkehendak (untuk menjadikan hati seseorang sesat) maka ia akan disesatkan-Nya dan jika Dia berkehendak (menetapkan iman seseorang) maka akan diteguhkan di atas petunjuk-Nya. Justeru, berdoalah agar Allah SWT meneguhkan hati dan tidak memalingkannya daripada rahmat dan hidayah-Nya.
 
Sumber Rujukan :
 
  1. Kitab Sahih Muslim
  2. Kitab Jami’e at-Tirmizi
  3. Kitab Sunan Ibn Majah
  4. Kitab Musnad Ahmad
  5. Kitab Sahih Muslim bi Syarh al-Nawawi
  6. Kitab Mirqatul Mafatih Syarh Misykatul Masobih Li al-Syeikh ‘Ali al-Qari
 
 

Thursday, 30 January 2020

Beeha Mencari Bloglist Baru

https://beehaazman19.blogspot.com/2020/01/beeha-mencari-bloglist-baru-tahun-2020.html?m=1 

Jom meriahkan segmen ni..

Klik banner jika nak join k.. 

Buat Beeha, salam perkenalan dari ejulz. Ejulz dah follow..

Selamat menambah kenalan blogger ya sahabat blogger sekalian.. :)

 

 

 

Bisnes Sosial E-Commerce Fingo (3)

FINGO MENAWARKAN SATU MODEL BISNES YANG LUARBIASA DI MALAYSIA! 

Ia suatu peluang perniagaan ecommerce kepada semua rakyat Malaysia yang sukar dilepaskan sama sekali. Bermula di Malaysia ke seluruh Asia Tenggara!!

Bagaimana caranya?

Bayangkan ANDA sudah ada pasaraya online anda sendiri, puluhan ribu produk telah tersedia, kerja ANDA hanyalah beritahu dan ajak seberapa ramai orang untuk masuk dalam pasaraya online ANDA dengan menggunakan link referral jemputan anda untuk mula menjana income yang banyak setiap hari! Mereka shopping, anda akan terima komisyen. Barang memang murah kerana ianya direct dari kilang. Jika mereka memilih untuk buat bisnes juga, itulah team sales anda. Cara & panduan melakukannya semua telah disediakan. Kerja ANDA ikut sahaja! Duplicate, copy dan paste sahaja!! - Ianya mudah kan?”

 

Nak tahu lebih lanjut berkenaan FINGO ni?

Hubungi:

AT Muhammad Shah Bin Sapri (AT GTRJB) di talian 0142750967 @ klik web beliau kat sini ---> FINGO
 

Wednesday, 22 January 2020

Bukan Terbaik Buat Diriku


Tak perlu kau ucap kau bukan terbaik buat diriku,
Sedang kau cuba menjadi yang terbaik untuk dirinya..



Tuesday, 21 January 2020

JANUARY GIVEAWAY by FHR

http://fhrpermanentnotes.blogspot.com/2020/01/january-giveaway-by-fhr.html 

Jom kita meriahkan GA ni.. Kenalan baru bagi ejulz..

Salam perkenalan buat FHR..

Kalau nak join klik banner kat atas tu k..

 

Bisnes Sosial E-Commerce Fingo (2)

Fingo adalah Platform Sosial E-Commerce yang terbaru di Malaysia. Fingo merupakan platform membeli belah yang menawarkan pakej cashback, komisyen, insentif dan bonus-bonus tertentu kepada mereka yang layak menerimanya! Fingo menawarkan peluang kepada semua untuk sama-sama melakukan bisnes secara online atau offline bersamanya menggunakan konsep program affiliate.
Fingo bukanlah..

XXX Bukan skim cepat kaya XXX Bukan skim pelaburan XXX Bukan syarikat MLM XXX Bukan syarikat investment XXX Bukan money game program XXX Bukan bisnes coin atau wang digital XXX Bukan bisnes ROI XXX Bukan skim duduk diam dapat duit!


Nak tahu lebih lanjut berkenaan FINGO ni?

Hubungi:

AT Muhammad Shah Bin Sapri (AT GTRJB) di talian 0142750967 @ klik web beliau kat sini ---> FINGO

FIRUL Collections - KAIN LACE VIETNAM 3D

No photo description available. 

Image may contain: 3 people, people standing 

No photo description available. 

Image may contain: text 

Image may contain: text 

Image may contain: text that says 'LONG SHAWL CHIFFON FIRUL RM15 FIRUL COLLECTIONS 0198484608' 

 
 KAIN LACE VIETNAM 3D SUDAH SAMPAI
BARANG PANASSS..

Image may contain: indoor 

No photo description available. 

No photo description available. 

No photo description available. 

No photo description available. 

No photo description available. 

No photo description available. 

No photo description available. 

No photo description available. 

No photo description available. 

Berminat?

Boleh hubungi taukey kat link ni --->  FIRULCollections

 
 

Thursday, 16 January 2020

Giveway bersama nieyl

http://www.nieylanadia.com/2020/01/giveaway-bersama-nieyl.html?m=1 

Jom support GA Cik Nieyl ni pulak k..

Nak join? klik banner kat atas tu..

 

Segmen Bloglisted 2020 by Misya


Jom kita terjah masuk bloglist Misya ni.. hehehe

Nak join klik banner kat atas tu k..

Bisnes Sosial E-Commerce Fingo

Apa Itu Perniagaan Sosial E-Commerce Fingo?

Fingo adalah merupakan satu marketplace yang sama konsepnya seperti Shopee, Lazada, Carousell, Mudah dan lain-lainnya. Membezakan Fingo dengan marketplace yang disebutkan tadi adalah penjualnya (seller). Penjual di Shopee, Lazada, Corousell, Mudah dan lain-lain adalah datang dari user (pengguna) itu sendiri, manakala Aplikasi Fingo ini penjualnya adalah kilang-kilang besar di China, Malaysia dan juga seluruh dunia. Shopper di Fingo layak menikmati ribuan produk yang disenaraikan dalam aplikasi Fingo ini dengan harga yang sangat-sangat murah (harga direct kilang), walaupun anda membeli dengan 1 unit sahaja. Menarik bukan? 

Untuk maklumat lanjut, hubungi AT Muhammad Shah Bin Sapri (AT GTRJB) di talian 0142750967 @ klik web beliau kat sini ---> FINGO

 

Mulakan Bisnes Anda Hanya Dengan Menggunakan Telefon Pintar!

Tidak Perlu Simpan Stok - Tidak Perlu Fikirkan Urusan Penghantaran - Tiada Risiko - Jaminan Kualiti - Khidmat Pelanggan Yang Efisien - Sistem Yang Maju - Puluhan Ribu Produk Tersedia
 

 

Tuesday, 14 January 2020

E.Y.E - Tertumpah Kasihku Padamu

EYE TERTUMPAH KASIHKU PADAMU LYRICS

tak pernah bermimpi
untuk bertemu denganmu
kita ditakdir.
tentulah itu yang terjadi
begitulah pertemuan kita sayang
masihku ingat lagi
disaat ku dilukai
tak seorangpun datang
utk menghapus airmata
tiba-tiba kau hadir
menghulurkan rasa simpatimu
membawa ku bahagia
yang tak pernah lagi ku alami
kerna kasih sayang
belaian sukmaku
gengaman hatimu
seakan diriku
di syurgawi indah
sukarku nak ku percayai
saat kau rawat lukaku
tertumpah kasih ku kepadamu
semoga kau kan sudi..
menerima lamaran cintaku yang suci ini
tak pernah kumiliki
rasa cinta serta rindu yang seindah ini
cintamu seharum kasturi..



Thursday, 9 January 2020

Cara Pengambilan G-Star IQ Booster

Image may contain: text

Cara Pengambilan G-Star IQ Booster

Untuk kanak-kanak berusia 6 bulan - 1 Tahun, 1 biji 1 kali sehari

Untuk kanak-kanak berusia 2 tahun - 6 tahun, 2 biji 1 kali sehari

Untuk kanak-kanak berusia 7 tahun - 11 tahun, 2 biji pagi & 2 biji malam

Untuk kanak-kanak berusia 12 tahun ke atas 2 biji pagi dan 2 biji malam


Untuk kitak orang yang berada di Kuching, Sarawak boleh dapatkan G-Star tok dari Puan Rena






Monday, 6 January 2020

Jan Giveaway + BW by lieyzanordin

Jom join GA.. Lagi dan lagi.. hehehe

https://www.lieyzanordin.com/2020/01/jan-giveaway-bw-by-lieyzanordin.html

 

Join.. Jangan tak join k..

Kalau nak join, klik banner kat atas tu k..


Lagu ZUHUD nyanyian Kmy Kmo & Luca Sickta ft M. Nasir

Intro: (Kmy Kmo)
Saat serunai menjerit suatu hari nanti,
segala yang dilangit dan segala yang dibumi,
yang hidup,
yang mati,
yang menyamun,
yang bijak,
semuanya kan dibangunkan dipadang tuk berarak.

Chorus: (Dato M.Nasir)
Baik dan cekal bagus,
ikut penunjuk arah,
kolang kaling bertungkus lurus mengikut arah,
bengkak bengkil dihati surut dimakan hari,
lumrah lalang buana rempuh tembok langkah kiri,

Chorus: (Kmy Kmo & Luca Sickta)
Jadi baik cekal bagus,
terus "Zuhud" ke bawah,
elak dibakar hangus atau dihumban ke kawah,
jadi baik kekal rakus,
terus menanam ubi,
ramai mengejar fulus lupa sebar saham budi,

Verse 1 (Rap Kmy Kmo)
Orang dagang dah berlabuh sauh,
sedia siaga dibumi Tuhan,
tenang ku terbang walaupun jauh,
bawa pikulan tugas suruhan,
nafsu digendang diri ku jatuh,
mungkin kah kerna ku "Budak Hutan",
emosi senang berang dan patuh telunjuk "Lakhus" pun diturutkan,
yang diturunkan engkau lupuskan "Sahabat Kudus" tak dikhususkan,
kau pupuskan,
kau putuskan,
yang ditumpukan bukan keperluan,
kekal tumpuan buang kemahuan,
tujuan hidup bagaikan ramuan,
dituang iman jadikan acuan dalam perjalanan bersama panduan,
eh,
bukan hanya cukup "5",
bukan sekadar cukup "6",
mahu rasakan delima di syurga iman jangan benam,
kerap 5, 6, kali,
sehari kita diganggu,
teguh jati diri dari dibelenggu rindu bercandu,
jadi baik (baik),
zuhud (zuhud),
kebawah tanam budi bunuh semua ego yang memagar hati budi mu,
baik (baik),
sujud (sujud),
walau harta ratus beribu,
berjuta kesan robak rabik hilang kerna budimu,

Chorus: (Dato M.Nasir)
Baik dan cekal bagus,
ikut penunjuk arah,
kolang kaling bertungkus lurus mengikut arah,
bengkak bengkil dihati surut dimakan hari,
lumrah lalang buana rempuh tembok langkah kiri,

Chorus: (Kmy Kmo & Luca Sickta)
Jadi baik cekal bagus,
terus "Zuhud" ke bawah,
elak dibakar hangus atau dihumban ke kawah,
jadi baik kekal rakus,
terus menanam ubi,
ramai mengejar fulus lupa sebar saham budi,

Verse 2 (Rap Luca Sickta)
Andam karam waktu dalam salam,
Awan gelap karung kunci dada,
Ragam malam kenal suara tidak,
Dijatuhnya hukum hamba tanpa sua,
Rata-rata jadi patah siku kerna risau hunus pisau bocor saku,
Mata-Mata jadi lali bisu tanpa hirau hangus jiwa dah terpaku,
Kemudi hasrat biar sampai dapat,
Berbudi niat gapai yang tersirat,
Yang bersekutu mula menggerutu bila timbang mutu, masih rujuk buku,
Jadi baik, cekal bagus,
Dari riak, bebal terus,
Jadi bijak kerna ilmu dari menyalak nafsu cemburu,
Jadi baik..

Bridge (Dato' M.Nasir)
Larikan nyawa dari,
lancar mulut celupar,
lara wirang sendiri,
lepas mulut celupar,
ringan menanam budi,
hasilnya usah takut,
dari Maha Pemberi,
pasti nasi di lutut,

Chorus: ( Kmy Kmo & Luca Sickta )
Jadi baik cekal bagus,
terus "Zuhud" ke bawah,
elak dibakar hangus atau dihumban ke kawah,
jadi baik kekal rakus,
terus menanam ubi,
ramai mengejar fulus lupa sebar saham budi,

outro:

Jadi baik,
cekal,
bagus,
terus jadi baik,
kekal,
rakus,
terus jadi baik,
"Zuhud" kebawah tanam ubi,
jadi baik,
berbudi,
kan untung bukan rugi,
Jadi?

Friday, 3 January 2020

January Giveaway by Awesome Dreamer

https://rawkkstylo.blogspot.com/2020/01/january-giveaway-by-awesome-dreamer.html 

Ok.. join GA ni pulak..

Salam perkenalan buat Awesome Dreamer.. Ejulz baru follow blog..

 jom join ramai2.. Klik banner kat atas tu kalau nak join k..


Segmen Bloglist 2020

https://tiaarasapphire.blogspot.com/2020/01/segmen-bloglist-2020.html 

Jom join segmen bloglist TiaraSapphire..

Klik banner jika nak join k.. :)\\

 

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

ga%2B2020 

Kali ni ejulz nak join GA mamapipiedotcom ni.. Harap ada rezeki kali ni..

Kalau ejulz menang apa2 hadiah pun ejulz terima.. hehehe

Banyak hadiah2 menarik dari GA ni.. Join jangan tak join.. Kalau tak menang hadiah pun dapat menambah kenalan blogger pun dah syukur.. :)

Ikutkan ejulz mana2 hadiah je kalau ada rezeki tapi kene pilih jugak..

Jadi ejulz pilih hadiah ke-3 la.. Nak hadiah kat isteri kalau ada rezeki.. hehe


Lagu Achey - Sakit

Sakit…  
Aku rasakan Terlalu dalam  
Pedih…  
Kau mengapa berubah 
  Pada waktu aku  
Benar-benar cinta 
  Pada dirimu  

Tak perlu kau ucap  
Kau bukan terbaik buat diriku 
  Sedang kau cuba menjadi  
Yang terbaik untuk dirinya  
Ku terima takdir ini  
Andainya kau bukan milikku lagi

Bahagialah engkau bersama dirinya
Moga tak kecewa 



Tak perlu kau ucap
Kau bukan terbaik buat diriku
Sedang kau cuba menjadi
Yang terbaik untuk dirinya

Ku terima…takdir ini
Andainya kau bukan milikku lagi
Bahagialah engkau bersama dirinya
Moga tak kecewa 


Telah tertutup hati
Buat dirimu
Jangan kau kembali
Pada diriku

Sakit…


 Mendayu lagu Achey ni..


Wednesday, 1 January 2020

Boling

Setiap tahun sekiranya ada peluang dan masa, ejulz dan kawan ejulz yang jarang balik kampung akan main boling. Masing2 merebut gelaran juara.. 😂

Kali ni ejulz bawa Insyirah dan mamanya sekali..







Excited Insyirah pertama kali tengok suasana tempat main boling ni.. 


Kali ni ejulz menggunakan nama sebenar aka asrul..




Alhamdulillah di tahun 2020 ejulz berjaya merebut kembali kejuaraan setelah sekian lama kalah 😂😂😂



SELAMAT TAHUN BARU 2020



Ejulz ucapkan Selamat Tahun Baru 2020.

Semoga tahun 2020 memberi 1001 makna buat kita semua. Semoga kita memperoleh banyak kejayaan di tahun 2020. Semoga rezeki bertambah. Semoga kita sentiasa bahagia di sisi keluarga..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...