Skip to main content

KISAH RM0.50 YANG MENYENTUH HATI

Cikgu : Kenapa Adam tak rehat? 


Adam: Mak saya beri 50sen sehari Cikgu ... kat kantin 50sen ni dpt beli nugget je sekeping, segan la cikgu beratur panjang2 dpt beli nugget sekeping jaa . Jadi saya kumpul duit hari ni utk mkn hari esok , dpt la saya mkn nugget ngan air sirap 50sen.Saya kat kantin hari Selasa & Khamis je cikgu (Adam tertunduk malu)

Perasaan saya mula bercampur baur, sedih & sebak. Di zaman 2014 ini masih juga ada pelajar yg membawa 50sen ke sekolah. Ramai di antara kita memandang 50sen itu jumlah yg kecil sedangkan bagi pelajar ini 50sen sgt besar ertinya .. 

Cikgu : Kalau hari jumaat awk x pergi kantin la ya ? 

Adam : Oh .. hari jumaat duit 50sen ni sy sdekah ms bacaan yasiin , cikgu." jwb Adam dgn bersahaja. "Mak sy kata kalau kita sdekah, rezeki kita akan bertambah.." 

Mata sy dh berkaca... sy tkejut & btambah sebak, dh la duit ada 50sen, siap boleh sedekah pulak lg.. Ya Allah, limpah kan laa rezeki bagi keluarga pelajarku ini. Luaskan la pintu rezeki mereka semuga mereka tidak lagi berada didlm kemiskinan. Huh, mcm terpukul sungguh saya, bayangkn duit 50sen yg d beri utk makan, dia sedekahkan 50sen utk tabung sekolah setiap Jumaat semasa bacaan yasiin.. 

#SHARE lah eh. .mungkin cerita nie nampak simple tapi ia memberi 1000 pengajaran agar kita semua lebihkan bersedekah .... 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

NASI ARAB TRAVEL MALAYSIAKU TERCINTA XCLUSIVE BOX

  Bersempena dengan Bulan Kebangsaan ini, Nasi Arab Travel melancarkan MALAYSIAKU TERCINTA XCLUSIVE BOX. Didatangkan dengan 2 varian, Varian A : Set Kombo 4 pek PERCUMA -Merdeka Book Mark -Quality Facemask -Hijab Xtender -FREE Postage -Malaysiaku Tercinta String Beg -Discount Card -Merdeka Xclusive Box Varian B : Set Kombo 3 pek PERCUMA -Merdeka Book Mark -Quality Facemask -Merdeka Xclusive Box -FREE Postage terhad (10 pagi - 10 malam sahaja) p/s : Semua ni hanya akan dapat jika anda membuat belian sebanyak 3 - 4 pek pada 30 OGOS 2021 Tempoh Promosi : 30 ogos 2021(12am - 11.59pm) Tarikh Postage : 1 -5 september 2021 TUNGGU!!!!!! ADA LAGI.. JOM Grab promo FREE Postage SEMENANJUNG & diskaun POSTAGE SABAH SARAWAK !! Untuk belian 4 pek dan keatas secara automatik anda akan nikmati diskaun postage ke seluruh Semenanjung Malaysia dan diskaun postage ke Sabah Sarawak tau. Istimewa sebagai penghargaan dari kami kepada anda kerana memborong dari kami Masukkan kod kupon dibawah ini u

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)