Friday, 14 October 2016

Tafsir Al-Quran (Surah Al-Baqarah ayat 6-16)

6. Sesungguhnya orang-orang kafir,(8) sama sahaja bagi mereka, sama ada engkau (Muhammad) memberikan peringatan atau tidak kepada mereka mereka tidak akan beriman.
7. Allah telah mengunci mati hati dan pendengaran mereka,(9) penglihatan mereka telah tertutup, dan mereka akan mendapat azab yang berat.
8. Dan ada di antara manusia yang berkata, “Kami beriman kepada Allah dan hari akhirat,” padahal sesungguhnya mereka itu bukanlah orang-orang yang beriman.
9. Mereka hendak menipu Allah dan orang-orang yang beriman, padahal mereka hanayalah menipu diri sendiri tanpa mereka sedar.
10. Dalam hati mereka ada penyakit,(10) lalu Allah menambah penyakitnya itu; dan mereka mendapat azab yang pedih kerana berdusta.
11. Dan apabila dikatakan kepada mereka, “Janganlah membuat kerosakan di bumi!”(11) Mereka menjawab, “Sesungguhnya kami adalah orang-orang yang melakukan kebaikan.”
12. Ingatlah, sesungguhnya merekalah yang membuat kerosakan, tetapi mereka tidak menyedarinya.
13. Dan apabila dikatakan kepada mereka,”Berimanlah kamu sebagaimana orang lain telah beriman!” Mereka menjawab “Adakah kami akan beriman seperti orang-orang yang kurang akal itu beriman?” Ingatlah, sesungguhnya mereka itulah orang-orang yang kurang akal, tetapi mereka tidak mengetahui.
14. Dan apabila mereka bertemu dengan orang yang beriman, mereka berkata,”Kami telah beriman.” Tetapi apabila mereka kembali kepada syaitan-syaitan (para pemimpin) mereka, mereka berkata,”Sesungguhnya kami bersama kamu, kami hanya berolok-olok.”
15. Allah akan (membalas) olok-olokan mereka dan membiarkan mereka terumbang-ambing dalam kesesatan.
16. Mereka itulah yang membeli kesesatan dengan petunjuk. Perniagaan mereka itu tidak menguntungkan dan mereka tidak mendapat petunjuk.

(8) Kafir, perkataan jamaknya kuffar, iaitu orang yang tidak percaya kepada Allah, rasul-rasul-Nya, malaikat-malaikat-Nya kitab-kitab-Nya, dan hari kiamat.
(9) Sehingga nasihat atau hidayah tersebut tidak dapat masuk ke dalam hati mereka.
(10) Penyakit hati,, misalnya ragu-ragu dan tidak yakin akan kebenaran, munafik dan tidak beriman.
(11) Melanggar nilai-nilai yang ditetapkan agama akan mengakibatkan alam ini rosak bahkan hancur.


Tanda-tanda Orang Munafik (QS Al-Baqarah, 2:8)

Hadis Nabawi
Dari Abdullah bin ‘Amr bahawa Nabi SAW bersabda, “Empat hal apabila ada pada seseorang makan dia adalah seorang munafik tulen, dan barang siapa yang terdapat pada dirinya satu sifat dari empat hal tersebut maka pada dirinya terdapat sifat nifaq (kemunafikan) hingga dia meninggalkannya. Iaitu jika dipercaya ia khianat, jika berbicara ia bohong jika berjanji ia mengingkari dan jika berdebat ia bertindak tidak terpuji.” (Hadis Riwayat Bukhari, Sahihul Bukhari, Juz 1, No. Hadis 34, 1400H: 27-28).2 comments:

  1. Awal awal surah lg Allah dah bg peringatan. Kenapa kita tgk orang yg tidak mngikut ajaran islam bhgia dgn khidupan dia, rupanya Allah dh bgtahu, Allah biarkan mreka dalam kesesatan --'

    ReplyDelete

NASI ARAB TRAVEL MALAYSIAKU TERCINTA XCLUSIVE BOX

  Bersempena dengan Bulan Kebangsaan ini, Nasi Arab Travel melancarkan MALAYSIAKU TERCINTA XCLUSIVE BOX. Didatangkan dengan 2 varian, Varian...