Harap sempat masuk senarai.
Resepi Daging Masak Merah Ala Thai
Bahan2:
1 kg daging (hiris nipis dan rebus hingga empuk, air rebusan jangan dibuang)
sedikit minyak utk menumis
5 biji bwg merah
1 biji bawang besa
7 ulas bwg putih
3 batang serai
1 biji cili besar segar dihiris dan dibuang biji
Halia sebesar 2 jari
3sb cili boh (nak pedas letak lebih)
7sb sos tomato
5sb sos cili
3sb sos tiram
3sb sos lada hitam
3sb sos ikan
7 helai daun limau purut bentuk no 8
garam, gula dan maggie cukup rasa
cara2:
-Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia
-hiris nipis bawang besar
-tumbuk serai (jgn terlalu hancur)
-panaskan minyak. Tumis bawang, halia, serai hingga naik bau
-masukkan cili boh, sos2 air rebusan daging, dan daging. Tambah garam, gula dan maggie cukup rasa ikut selera masing2
-taburkan daun limau purut. Biar mendidih sebentar. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba!
Mari lihat 30 Makanan Tradisional Melayu Paling Popular di Malaysia
SEGMEN MENARIK TU GLUCK
ReplyDeletesedapnya, good luck ejulz :)
ReplyDeleteboleh try reseni ni nanti, kena p cari daging dulu
ReplyDeleteuihhh meleleh air liur tengok
ReplyDeleteπ
DeleteAll the best Ejulz. lama juga ni tak makan daging sebab tak pandai potong nanti liat.. haha
ReplyDeleteSedapnya!
ReplyDeleteTq Ejulz join segment mama.. good luck ye.. sedap juga tgk resepi Ni Boleh dicuba
ReplyDeleteNanti mama join segment ejulz ye
ReplyDeleteIn Shaa Allah pasti akan menang tu...
ReplyDeleteselamat bersegmment bro. nyaman nya oi lauk dimasak ktk ya aduhhh.. baruk pagi posa tok
ReplyDeleteselamat bersegmen ya :)
ReplyDeletesuka order lauk bila makan kat kat kedai thai, nanti boleh try masak pula..hehe
ReplyDelete