Skip to main content

Berdiam lebih baik...


semoga kita diampuniNya.. Dia Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Comments

  1. diam mmg lbh baik ejulz.berserah dan mintalah kpd pencipta kita.

    ReplyDelete
  2. yaaaaaaaaaaa adakalanya kita perlu berdiam jika berkata akan menyinggung perasaan org .. sedangkan kita tidak bermaksud begitu huhuh

    ReplyDelete
  3. diam lagi better
    dan terus kan berdoa :)

    ReplyDelete
  4. amin:)

    Allah itu Maha Pengampun

    ReplyDelete
  5. diam lebih baik tapi in certain cases we cannot remain silent

    ReplyDelete
  6. Yup..setuju..lagi banyak kita diam..lebih banyak kurang dosa..

    ReplyDelete
  7. insyaAllah...

    diam lbh baik dari berkata2....;-)

    ReplyDelete
  8. kak LM : berserah.. hanya Dia yg menentukan.. :)

    ReplyDelete
  9. GreenAppleKu.com : dalam diam rancang strategi.. heHe

    ReplyDelete
  10. doa dlm diam.. diam dlm keikhlasan.. :)

    ReplyDelete
  11. tieykah : dan Maha Penyayang.. :)

    ReplyDelete
  12. Finaz Jaafar : betul.. terutamanya dlm menegakkan kebenaran..

    ReplyDelete
  13. KizZ : bnyk ckp benda yg x elok tambah dosa.. :)

    ReplyDelete
  14. ILA HonEyBuNNy : diam lbh baik dari berkata2 pkara yang mndatangkan dosa..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

Akhirnya tewas 21-27/3/2022

Setelah lebih kurang 2 tahun kita dilanda wabak covid-19, akhirnya ejulz tewas juga. Walaupun telah cuba sedaya upaya melindungi diri dari wabak berkenaan untuk melindungi keluarga, sekelip mata terkena juga. Walaupun tidak tahu dari mana dan bagaimana boleh terkena, tapi kadang-kadang kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling yang sambil lewa. Dan mungkin untuk peringatan diri juga. Kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling? Terlebih dahulu ejulz mohon maaf andai apa yang ejulz katakan akan mengguris hati sahabat2 di sini yang merokok. Tapi inilah kenyataannya. Bukan ejulz melarang atau tidak membenarkan mereka yang merokok untuk merokok. Tapi kalau merokok di tempat yang tidak sepatutnya memang menyusahkan pihak lain lebih-lebih lagi mereka yang tidak merokok. Korang bayangkanlah bagaimana suasana pejabat dimana pekerja merokok di dalam pejabat seperti tidak ada salah langsung. Yang guna vape apatah lagi. Alkisah bermula pada 20 Mac 2022 dimana kakak ejulz yang sepatutnya

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)