Skip to main content

Senarai Pengomen Tegar JAN 2019

Alhamdulillah hari ini masih berkesempatan untuk menulis di ruangan blog ejulz yang tidak seberapa ni. Alhamdulillah masih dipinjamkan nafas untuk meneruskan hidup dan menjaga amanah yang diberikan. Cuma semalam dikejutkan dengan berita abang ipar ejulz sesak nafas di awal pagi dan telah ditahan di wad hospital. Dapat berita kena jangkitan kuman kat paru-paru. Semoga abang ipar cepat sembuh. Kesian tengok anak2 sedara ejulz yang tidak pernah berjauhan dengan mak dan abah mereka. Sedih mereka semalam. Terutama yang berumur 4 dan 9 tahun. Manja sangat dengan abah mereka.

Ok, berbalik kepada tajuk entri ejulz kali ni. Ejulz akan bentangkan senarai pengomen tegar kat blog ejulz sepanjang JAN 2019. Terima kasih yang tidak terhingga kerana tidak jemu2 singgah dan meninggalkan jejak komen di ruangan blog ejulz.





Terima kasih sekali lagi kerana sudi singgah dan komen kat sini. Semoga persahabatan kita kekal hingga akhir hayat walaupun tidak pernah bersua muka. Kalau ada pergi ke Kuching bolehlah roger ejulz k. Insyaallah kalau ada kelapangan ejulz bantu mana yang termampu. :)

Jangan lupa follow diorang kat atas ni k.. ^_^



Comments

  1. Singgah pagi :) Semoga abg ipar ejulz cepat sembuh. In shaa Allah.

    ReplyDelete
  2. Yeah!! Nama Sha ada disitu.. TQ Ejulz..

    ReplyDelete
  3. tahniah ya, sya jarang2 dpt berkunjung...

    ReplyDelete
  4. Tahniah ejulz, ramai commentators tegar..
    yaya dah masukkan blog ejulz dalam senari bloglist..baru la tak terlepas pandang entri terkini.

    ReplyDelete
  5. Wahh cam xcayala tersenarai kat sini. Thanks ye ejulz

    ReplyDelete
  6. Macam tak percaya,ada juga dalam list kat atas. Tahniah juga kepada pengomen tegar yang lain. Semoga abang ipar Ejulz cepat sembuh.

    ReplyDelete
  7. terima kasih dan tahniah utk semua ;-)

    ReplyDelete
  8. Woohoo mama.ada dlm list laa.. tq juga bust ejulz yg selalu singgah blog mama. Semiga ukhuwah berpanjangan

    ReplyDelete
  9. semoga baik2 saja buat abang ipar.. tahniahh buat yang singgah

    ReplyDelete
  10. tahniah kpd pengomen2 tegar berkenaan. Agak2 hadiah ke utk mereka?

    ReplyDelete
  11. Hahahahha sik sangkaaa..macehhh..tahniah kepada diri sendirik πŸ˜‚

    ReplyDelete
  12. Alamak..nama kita dah out...sobsob..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

Akhirnya tewas 21-27/3/2022

Setelah lebih kurang 2 tahun kita dilanda wabak covid-19, akhirnya ejulz tewas juga. Walaupun telah cuba sedaya upaya melindungi diri dari wabak berkenaan untuk melindungi keluarga, sekelip mata terkena juga. Walaupun tidak tahu dari mana dan bagaimana boleh terkena, tapi kadang-kadang kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling yang sambil lewa. Dan mungkin untuk peringatan diri juga. Kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling? Terlebih dahulu ejulz mohon maaf andai apa yang ejulz katakan akan mengguris hati sahabat2 di sini yang merokok. Tapi inilah kenyataannya. Bukan ejulz melarang atau tidak membenarkan mereka yang merokok untuk merokok. Tapi kalau merokok di tempat yang tidak sepatutnya memang menyusahkan pihak lain lebih-lebih lagi mereka yang tidak merokok. Korang bayangkanlah bagaimana suasana pejabat dimana pekerja merokok di dalam pejabat seperti tidak ada salah langsung. Yang guna vape apatah lagi. Alkisah bermula pada 20 Mac 2022 dimana kakak ejulz yang sepatutnya

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)