Friday 28 July 2023

Mitos BODOH by Dr. Mani tiktok

 Antara mitos bodoh yang dikatakan oleh Dr Mani ni adalah :


1. Minum susu - kuatkan tulang X

2. Milo - bertenaga & kuat lari X

3. Makan daging - sakit jantung / Kolestrol naik X

4. Kencing manis / darah tinggi / gaot - makan ubat seumur hidup X

5. Makan oats - rendah kolestrol  X

6. Deficit kalori - kurangkan berat badan X

7. Sarapan pagi wajib X

8. Makan nasi - kencing manis naik X


Apa pendapat korang?

7 comments:

  1. x tahu nak komen sbb tiada fakta sahih bg menyokong dakwaan Dr Mani tersebut..

    ReplyDelete
  2. Makanlah ikut keperluan diri

    ReplyDelete
  3. Cuya macam tk setuju je dengan kenyataan Dr Mani tu...
    sebab ikutkn susu memang kuatkan tulang sebab kandungan kalsium yg tinggi

    Milo memang memberi tenaga, sebb dia ada gula, dan gula tu memg boleh convert menjdi tenaga

    kencing manis memang makan ubat seumur hidup sebb dia sakit kronik, sakit yg perlu dikawal

    Cuya tk setuju sebab Cuya belajar sains dan keluarga Cuya medical staff...hehehhe

    apa2 pon sume kena ada bukti yang sahih dan kukuh

    ReplyDelete
  4. ikut keperluan diri sendiri. sebab kita pun tak arif dalam bidangnya hahaa. ghisau sekrang. macam2 kan.

    ReplyDelete
  5. kamek memang sik mudah percaya apa2 nasihat kat socmed. keperluan kesihatan kamek mmg selalu deal dgn doctor

    ReplyDelete
  6. susah nak cakap, sebab kena ada detailnya tak boleh bg statement camtu je

    ReplyDelete
  7. kadang kan
    ,doc ni dia pun ikut buku..pisang

    ReplyDelete

Cepatnya Masa Berlalu

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat sahabat2 blogger ejulz... Harap semuanya dalam keadaan sihat.. Tak berasa hampir 4 bulan tak update...