Iklan

My BloggerMy Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Monday, 4 March 2019

Pakcik Misteri

Sewaktu si mamat dalam perjalanan manaiki kereta untuk pulang ke KL daripada JB melalui lebuhraya, beliau berhenti rehat di salah sebuah hentian. Sewaktu berehat maka datanglah kepadanya seorang tua yang berpakaian agak compang- camping lalu menegurnya ...

"Anak nak ke mana?". Si mamat menjawab ringkas, "KL" Orang tua itu bertanya lagi, "Boleh pakcik tumpang sampai ke Pagoh" dan dijawab oleh si mamat tadi "Ehm...bolehlah." Lantas orang tua itu masuk dan duduk di dalam keretanya. Dalam hati simamat berkata, "Hai, siapalah orang tua nii, orang ke atau ???" Beliau meneruskan perjalanannya. Sebaik menghampiri Pagoh, orang tua tadi bertanya, "Anak nak kaya tak?" Si mamat tersentak dan berkata dalam hati,"Dah buat dah orang tua ni. Nak bagi aku kaya pulak. Orang tua ni nak bagi aku nombor kot. Atau nak menguji aku?" Si mamat pun jawab, "Tak apalah pakcik, hidup sederhanapun cukup.

Kalau kaya nanti lupa diri pulak" Orang tua tu tak bertanya lagi. Dalam hati si mamat berkata mungkin jawapannya adalah yang terbaik takut-takut itu hanya ujian daripada orang tua tadi. Kemudian orang tua tutanya lagi, "Anak nak kaya tak?" Si mamat jawab serupa yang tadi, "Tak apalah pakcik,saya lebih senang hidup sederhana".

Bila sampai di Pagoh, orang tua itu minta diturunkan lalu berkata, "Tu, pakcik ada tinggalkan satu tin kaya cap Yeo's untuk anak sebagai tanda terima kasih kerana tumpangkan pakcik." Terima kasih, ya nak." lalu orang tua tu turun dari kereta. Si mamat tersipu-sipu malu lalu menjawab, "Terima kasihlah pakcik" lalu meneruskan perjalanan.

28 comments:

  1. hahahhaha...aduii..cuba la tanggar belakang lok pakcik ya maksudkan apa..tapi benar juak ya, mun kamek pun fikir "kaya" yang bukannya kaya yeos..ahhaha

    ReplyDelete
  2. ahahhaha.. mmg blh tertukar, kn dh tersipu2 kn

    ReplyDelete
  3. hahaha...adoi la...kaya oh kaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) sy x dpt nak bw blog. ada tukar link ker?

      Delete
  4. Hahahhaaa... seri kaya sapu kat roti kekdahnya.

    ReplyDelete
  5. mesti pak cik tu org utara. sbb org lain cakap kaya = kaye hehehe

    ReplyDelete
  6. adoiiii but either way, it's still would be awkward klu mamat tu cakap nak without knowing. hahahah hai laahh maat. nasib ngko

    Myra | The Grey Lines Between

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...