Skip to main content

Senarai Pengomen Tegar MAC 2019

Alhamdulillah.. Masih ada sahabat2 blogger yang sudi singgah di teratak ejulz yang tak seberapa ni..

 


Terima kasih sekali lagi kepada sahabat2 semua..  Jangan lupa terjah blogger yg tersenarai kat atas ni. Diorang memang sporting :)







Comments

  1. Alhamdulillah..tahnaiah semua

    ReplyDelete
  2. yeyeyeyeyeyehhh... ada jgk kita punya blog

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.ejulz...tahniah2 yee...

    ReplyDelete
  4. LZ suka baca dan mengikuti blog mereka juga ejulz..
    Tahniah kepada bloggers yang tersenarai..

    ReplyDelete
  5. Tahniah kepada semua top commentators.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah, masih tersenarai kat sini

    ReplyDelete
  7. tahniah semua, memang bagus support blog kengkawan ni kan, jalinan ukhuwah di alam maya :)

    ReplyDelete
  8. Tahniah. terus support geng blogger hehe

    ReplyDelete
  9. selalu baca blog tuan, cuma tak komen saja =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin2 la tinggalkan jejak k tuan.. senang saya terjah blog tuan.. :)

      Delete
  10. wahhh sekali 2 nama naik hehehe

    ReplyDelete
  11. Tahniah kepada yang tersenarai :)

    ReplyDelete
  12. tahniah pengkomen tegar yang tersenarai. good

    ReplyDelete
  13. Tahniah pada yang tersenarai..

    ReplyDelete
  14. Wah syabas semua pengomen tegar

    ReplyDelete
  15. Hoho mama.no 1 ke wow.. tq juga buat ejulz yh rajin singgah blog mama

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

Akhirnya tewas 21-27/3/2022

Setelah lebih kurang 2 tahun kita dilanda wabak covid-19, akhirnya ejulz tewas juga. Walaupun telah cuba sedaya upaya melindungi diri dari wabak berkenaan untuk melindungi keluarga, sekelip mata terkena juga. Walaupun tidak tahu dari mana dan bagaimana boleh terkena, tapi kadang-kadang kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling yang sambil lewa. Dan mungkin untuk peringatan diri juga. Kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling? Terlebih dahulu ejulz mohon maaf andai apa yang ejulz katakan akan mengguris hati sahabat2 di sini yang merokok. Tapi inilah kenyataannya. Bukan ejulz melarang atau tidak membenarkan mereka yang merokok untuk merokok. Tapi kalau merokok di tempat yang tidak sepatutnya memang menyusahkan pihak lain lebih-lebih lagi mereka yang tidak merokok. Korang bayangkanlah bagaimana suasana pejabat dimana pekerja merokok di dalam pejabat seperti tidak ada salah langsung. Yang guna vape apatah lagi. Alkisah bermula pada 20 Mac 2022 dimana kakak ejulz yang sepatutnya

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)