Skip to main content

Tips nak khatam Quran di Bulan Ramadhan.

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Semoga dipermudahkan dalam menunaiikan ibadah puasa. Ejulz pasti ramai diantara kira ingin khatam Quran di bulan Ramadhan ni. Ejulz nak bagi tips sikit supaya kita mampu khatam Quran di bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini.

Mudah je.

Al-Quran ada 30 juzuk, 114 surah dan 604 muka surat.

Jadi kalau nak khatam Quran dalam masa 30 hari di bulan Ramadhan kita perlu set masa kita dan set berapa minimum muka surat yang perlu dibaca.

604 (m/s) ÷ 30 (hari) ÷ 5 (waktu solat) = 4, berbaki 4 m/s.

Jadi kita boleh baca 2 m/s sebelum solat. Dan 2 m/s lagi selepas solat. 4 m/s lagi tu boleh je cari masa lain. Lagi pun masa PKP ni masa yg sesuai untuk kita lebihkan masa untuk aktiviti yang bermanfaat sebegini.

Semoga entry ini bermanfaat untuk kita semua.

Comments

  1. Alhamdulillah tips yang bagus untuk di ikuti.. =)

    ReplyDelete
  2. mudah mudan berhasil ^_^ slaam ramadhan

    ReplyDelete
  3. Alhamdulilah, sebelum puasa hrtu dah khataqam secara online dengan perjiranan, ni dah mula dari semalam balik semula..harap dapatlah khaqam lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Semoga berjaya khatam di bulan yg mulia ni. Insyaallah

      Delete
  4. Selamat berpuasa.
    Bagus saya nak cuba ikut nanti.

    ReplyDelete
  5. great sharing... moga bermanfaat kpd smua.. selamat berpuasa juga!

    ReplyDelete
  6. good sharing ejulz..jom sama2 kita khatam al-Quran Ramadhan tok!

    ReplyDelete
  7. Good tips ejulz tq for sharing

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

Akhirnya tewas 21-27/3/2022

Setelah lebih kurang 2 tahun kita dilanda wabak covid-19, akhirnya ejulz tewas juga. Walaupun telah cuba sedaya upaya melindungi diri dari wabak berkenaan untuk melindungi keluarga, sekelip mata terkena juga. Walaupun tidak tahu dari mana dan bagaimana boleh terkena, tapi kadang-kadang kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling yang sambil lewa. Dan mungkin untuk peringatan diri juga. Kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling? Terlebih dahulu ejulz mohon maaf andai apa yang ejulz katakan akan mengguris hati sahabat2 di sini yang merokok. Tapi inilah kenyataannya. Bukan ejulz melarang atau tidak membenarkan mereka yang merokok untuk merokok. Tapi kalau merokok di tempat yang tidak sepatutnya memang menyusahkan pihak lain lebih-lebih lagi mereka yang tidak merokok. Korang bayangkanlah bagaimana suasana pejabat dimana pekerja merokok di dalam pejabat seperti tidak ada salah langsung. Yang guna vape apatah lagi. Alkisah bermula pada 20 Mac 2022 dimana kakak ejulz yang sepatutnya

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)