Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Saturday, 25 April 2020

Tips nak khatam Quran di Bulan Ramadhan.

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Semoga dipermudahkan dalam menunaiikan ibadah puasa. Ejulz pasti ramai diantara kira ingin khatam Quran di bulan Ramadhan ni. Ejulz nak bagi tips sikit supaya kita mampu khatam Quran di bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini.

Mudah je.

Al-Quran ada 30 juzuk, 114 surah dan 604 muka surat.

Jadi kalau nak khatam Quran dalam masa 30 hari di bulan Ramadhan kita perlu set masa kita dan set berapa minimum muka surat yang perlu dibaca.

604 (m/s) ÷ 30 (hari) ÷ 5 (waktu solat) = 4, berbaki 4 m/s.

Jadi kita boleh baca 2 m/s sebelum solat. Dan 2 m/s lagi selepas solat. 4 m/s lagi tu boleh je cari masa lain. Lagi pun masa PKP ni masa yg sesuai untuk kita lebihkan masa untuk aktiviti yang bermanfaat sebegini.

Semoga entry ini bermanfaat untuk kita semua.

10 comments:

  1. Alhamdulillah tips yang bagus untuk di ikuti.. =)

    ReplyDelete
  2. mudah mudan berhasil ^_^ slaam ramadhan

    ReplyDelete
  3. Alhamdulilah, sebelum puasa hrtu dah khataqam secara online dengan perjiranan, ni dah mula dari semalam balik semula..harap dapatlah khaqam lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Semoga berjaya khatam di bulan yg mulia ni. Insyaallah

      Delete
  4. Selamat berpuasa.
    Bagus saya nak cuba ikut nanti.

    ReplyDelete
  5. great sharing... moga bermanfaat kpd smua.. selamat berpuasa juga!

    ReplyDelete
  6. good sharing ejulz..jom sama2 kita khatam al-Quran Ramadhan tok!

    ReplyDelete
  7. Good tips ejulz tq for sharing

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...