Skip to main content

Apa yang membuatkan pekerja bawahan kemurungan?



*Dapat banyak arahan
*Belum habis satu kerja dah dapat arahan baru 
*Tak ada printer colour, pegi kedai print (guna duit sendiri)
*Kertas warna tak ada, pegi beli  (guna duit sendiri)
*Plastik cover tak ada, pegi beli (guna duit sendiri)
*Bila nak hantar tugasan kepada pegawai yang berkenaan, pegawai tu tak ada kat tempat dia
*Sementara menunggu pegawai berkenaan, buat dahulu tugasan lain
*Last2 kita yg bertungkus-lumus buat kerja tanpa berkira guna duit sendiri kena maki bos sebab belum hantar tugasan kepada pegawai yang tak ada di tempatnya.


Korang rasa?







Comments

  1. guna duit sendiri tu betul2 sangat bleh stress..

    ReplyDelete
  2. Tahu takpe, samalah tempat kerja saya ni. Bil phone tak bayar, abis kredit kita nak kena call department sana sini. Geram betul. Dah la tak boleh claimed, gaji ciput.

    ReplyDelete
  3. Ai selalu stress bila dapat banyak arahan dari lebih sorang boss. Ai follow back sini.

    ReplyDelete
  4. mmg boleh menimbulkan kemarahan nih

    ReplyDelete
  5. kalau sekali sekala, tapi kalau berkala dan banyak. boleh murung setahun. hahahaha

    ReplyDelete
  6. Work pressure... memang mendatangkan kemurungan...

    ReplyDelete
  7. Wow mun dh guna duit kdirik mpun mmg boleh ngeris dibuatnya

    ReplyDelete
  8. Guna duit sndiri paling tak suka..sbb claim pun bukan dpt segera

    ReplyDelete
  9. bila kena buat kerja yang men 'dahulu' kan duit sendiri. bila claim berkira nak mampos. lepastu kalau kerja sabtu ahad tak ada gaji lebih. kerja lebih masa pun tak ada OT. balik2 kena faham situasi company, hangin betul. semua benda nak cepat. mintak pukul 4 urgent, kalau bole pukul 4.10 da ada atas meja settle. tp bab duit berkira. benci

    ReplyDelete
  10. Tak pasal-pasal kena maki tu yang selalu buat saya stress dulu. Buat kerja betul, kena maki. Buat kerja salah, lagi la kena maki. Tak faham apa bos nak. Nasib baik dah resign kalau tak mesti dah kemurungan sekarang ni.

    ReplyDelete
  11. mmg sluu sgt stress gara2 orang atasan ni.. banyak benda kena pakai duit sndiri.. ntah la, nak cakap lebih2 kang kita ni pekerja jak.. boss kan always right.. hehe..

    ReplyDelete
  12. haha, memang steress dapat bos yang macam ni...

    ReplyDelete
  13. Memang kene bertabah dan tahan maki kalau jadi pekerja bawahan ni. bertabahlah ye.

    ReplyDelete
  14. ada 2 jenis orang.
    1. dulu dia dibawah selalu kena maki, bila di atas dia balas dendam
    2. dulu dia selalu kena maki, bila di atas dia buat supaya orang bawah x kena macam dia pernah kena dulu..
    hahaha

    ReplyDelete
  15. Apa yang dilistkan kat atas tu memang betul2 membuatkan pekerja bawahan stress..belum lagi kalau dapat bos yang hahampeh!..haha

    ReplyDelete
  16. Setakat ni tak kemurungan sebab sejenis kalau bos buat salah iols sound setepek. Salah tetap salah walaupun pangkat dia besar. Kisah lak iols kan.. Hahaha

    ReplyDelete
  17. rasa bengang la..dah la kite kne pkai duit sndri..kene buat banyak keje..last last still kene maki..uihh bengang

    ReplyDelete
  18. plg bengang dah penat kn maki pastu

    ReplyDelete
  19. BROKER TERPERCAYA
    TRADING ONLINE INDONESIA
    PILIHAN TRADER #1
    - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
    - Sistem Edukasi Professional
    - Trading di peralatan apa pun
    - Ada banyak alat analisis
    - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
    - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
    Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
    Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
    Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
    Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

    Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

    ReplyDelete
  20. rasanya perlu cari kerja lain.. kalau tak mmg akan mengalami kemurungan berpanjangan.

    ReplyDelete
  21. memang stress kalau dapat boss mcm tu..thu nk marah je.. tak fikir plak perasaan pekerja bawahan dia susah payah.

    ReplyDelete
  22. Sedih juga jika sering din arah dapat bos tegas bagai lagi satu hal..kadang menikus pun ada takut ...

    ReplyDelete
  23. apapun etuza lum jumpa bos begitu lah Ejul..tugas ni amanah rezeki..semua bertanggungjawab kan bagus

    ReplyDelete
  24. murung sebab dapat groupmate yang tak supportive. huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

Akhirnya tewas 21-27/3/2022

Setelah lebih kurang 2 tahun kita dilanda wabak covid-19, akhirnya ejulz tewas juga. Walaupun telah cuba sedaya upaya melindungi diri dari wabak berkenaan untuk melindungi keluarga, sekelip mata terkena juga. Walaupun tidak tahu dari mana dan bagaimana boleh terkena, tapi kadang-kadang kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling yang sambil lewa. Dan mungkin untuk peringatan diri juga. Kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling? Terlebih dahulu ejulz mohon maaf andai apa yang ejulz katakan akan mengguris hati sahabat2 di sini yang merokok. Tapi inilah kenyataannya. Bukan ejulz melarang atau tidak membenarkan mereka yang merokok untuk merokok. Tapi kalau merokok di tempat yang tidak sepatutnya memang menyusahkan pihak lain lebih-lebih lagi mereka yang tidak merokok. Korang bayangkanlah bagaimana suasana pejabat dimana pekerja merokok di dalam pejabat seperti tidak ada salah langsung. Yang guna vape apatah lagi. Alkisah bermula pada 20 Mac 2022 dimana kakak ejulz yang sepatutnya

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)