Iklan

My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger My Blogger

Thursday, 8 March 2018

Cara nak dapatkan semula folder dalam pendrive

Cara nak dapatkan semula folder dalam pendrive

1.        Kenalpasti pendrive sama ada  (H:) atau (G:) atau (F:) atau lain2
2.        Search taip C:\Windows\System32\cmd.exe dan tekan ENTER
3.        Akan keluar ‘petak’ hitam.
4.        Taip cd.. lepas ayat command C:\Windows\System32> lepas tu tekan ENTER
5.        Taip lagi cd.. lepas ayat C:\Windows> dan tekan ENTER
6.        Akan keluar C:\>
7.        Taip jenis pendrive sama ada h: atau g: atau f: lepas ayat C:\> tadi dan tekan ENTER
8.        Dari C:\ akan bertukar jadi H:\ atau G:\ atau F:\ mengikut pendrive
9.        Taip attrib –s –h –r /s /d (attrib jarak –s jarak –h jarak –r jarak /s jarak /d) lepas H:\ atau G:\ atau F:\ dan tekan ENTER
10.    Tutup benda hitam
11.    Dan boleh buka pendrive

11 comments:

  1. sangat berguna..thanks for the tips..AD copy eh..nnti kredit kat ejulz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Copy je.. ejulz dh try sekali.. mmg dpt semula..

      Delete
  2. good sharing..tp dah lama xguna pendrive..hahaha..

    ReplyDelete
  3. Good sharing....nanti boleh try kakau jadi masalah nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah berjaya tlg rakan opis guna cara ni

      Delete
  4. Oh..elok info ni tapi taktau pendrive dah hilang pi mana pulak

    ReplyDelete
  5. Nice sharing!!! Hana kurang arif bab ni ^^

    ReplyDelete
  6. Ccl bookmarks . Kalau ada emergency kes boleh guna tips ni

    ReplyDelete
  7. Info yg berguna khasnya kpd student yg mcm sy :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...