Alhamdulillah.. Berjaya juga akhirnya buat sambal kacang ikan gunting.. 😊 Hasil tunjuk ajar wife jugak..
Makan bersama2 keluarga kakak yang datang dari Sibu sebelum balik esok..
Cara buat mudah je. Ejulz goreng kacang terlebih dahulu. Lepas goreng kacang ejulz goreng ikan gunting. Kemudian asingkan minyak sebab nak guna sedikit minyak je untuk tumis cili boh, sedikit sos dan gula secukup rasa. Gaul sehingga kelihatan pekat. Lepas tu masukkan kacang dan ikan. Gaul sehingga sebati. Siap. 😊
sedap nampaknya =)
ReplyDeleteikan gunting tu ikan apa ya? macam ikan bilis?
ReplyDeletekalau kat sini panggil ikan empirang. tp guna ikan lain pun ok. panggil ikan gunting sbb ikan tu digunting sebelum dikeringkan.. hehe
Deletetak pernah rasa,, selalu kalau masak apa2 dengan sambal ni mesti sedap.. teringin lah nak cuba
ReplyDelete:)
DeleteNampak sedap, rajin memasak.
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah 1440
pergh terbaik ejulz ^^
ReplyDeleteikan gunting? first time dengar ni hehehe. btw, gambar besar sangat ejulz. ce tukar kepada original size :)
ReplyDelete:)
DeleteIkan gunting kdirik dh nyaman, tambah gik disambal pergghh nyaman bganda2. Gud job ejulz
ReplyDelete:)
DeleteWoww, ikan guntinggg...pestime dengor.....kenapa gambo last tu besar betull., kasik adjust ler..hahaa..saja je buat orang terliur kannn~
ReplyDeletehehe :D
DeleteSuka sambal macam nie.. memang makan bertambah.. tapi first time dengar ikan gunting..
ReplyDeleteikan gunting tu maksudnya ikan yg digunting.. hehe
Deletetak pernah dengar ikan gunting.hehehe
ReplyDeleteikan kering yg digunting.. hehe
Deletehaah lah ikan gunting tu apa ya ?
ReplyDeleteikan kering yg digunting.. hehe
DeleteWahh...makan dengan nasi putih pon dah boleh bertambah2 ni...
ReplyDelete