Skip to main content

Alhamdulillah dah settle masalah..

Alhamdulillah masalah transport dah settle.. terima kasih la kat kawan2 yang banyak membantu dan memberi info. Dalam masa nak uruskan motor selepas eksiden ni memang banyak dugaan.. Satu persatu masalah..

Mula nak repair je motor tu.. target dalam RM500 je nak repair.. sekali tengok enjin pun bermasalah lepas eksiden tu.. bila dah main enjin tu, tau la berapa dah kene keluarkan duit.. sekali total semua seribu lebih.. dah tengok teruk sgt trade in je la kat kedai.. dengan kerosakan yg teruk sgt, tauke kedai sanggup ambik RM1500 je.. nk senang ejulz pun try la apply AEON Credit untuk buat bayaran ansuran bulanan.. Sekali AEON Credit reject sebab sangkut kat Bank Negara.. Bila pergi kat Bank Negara pulak, pegawai kat situ pun tunjukkan report kewangan ejulz.. Diorang kata bersih.. xde masalah..

Call sekali lagi AEON Credit.. Diorang suruh apply lagi.. sekali reject lagi.. memang menyakitkan hati dan menyusahkan customer.. Bila kita tanya sebab ape reject xde jawapan pulak.. teringin nak tau ape yg buat diorang reject, tapi sampai sekarang xtau.. mungkin ada hikmah apabila diorang reject.. xde laa nak bayar interest diorang yang hampir RM3000..

Alhamdulillah dapat sumber utk beli cash.. akhirnya semua dah settle.. senang sikit la nak pergi keje..

Comments

  1. Alhamdulillah....senang la keja sket..hehehhe....

    ReplyDelete
  2. baguslah ya..elak berhutang la hikmahnya ya..^^

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Saya tengah buat survey pasal blogging untuk kertas projek saya. So, kalau berkenan sudilah isi questionnaire di bawah ini. Thank you so much 

    https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGlZbzRKVmtxWWhPOWt3c0hIdzF5T0E6MQ#gid=0

    Salam,
    Lily
    Note: Sila abaikan jika anda bukan pelajar IPT. 

    ReplyDelete
  4. Qaseh : senang sikit nak g keje.. :)

    ReplyDelete
  5. Nur Liyana: heHe.. tau xpe..

    ReplyDelete
  6. BeeWhiteRoses : ya laa.. selamat 2 ribu lbh jd bunga.. haHa

    ReplyDelete
  7. ika puk puk : alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  8. Lilyel : insyaallah.. pjj kire boleh la ek. hiHi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

Akhirnya tewas 21-27/3/2022

Setelah lebih kurang 2 tahun kita dilanda wabak covid-19, akhirnya ejulz tewas juga. Walaupun telah cuba sedaya upaya melindungi diri dari wabak berkenaan untuk melindungi keluarga, sekelip mata terkena juga. Walaupun tidak tahu dari mana dan bagaimana boleh terkena, tapi kadang-kadang kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling yang sambil lewa. Dan mungkin untuk peringatan diri juga. Kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling? Terlebih dahulu ejulz mohon maaf andai apa yang ejulz katakan akan mengguris hati sahabat2 di sini yang merokok. Tapi inilah kenyataannya. Bukan ejulz melarang atau tidak membenarkan mereka yang merokok untuk merokok. Tapi kalau merokok di tempat yang tidak sepatutnya memang menyusahkan pihak lain lebih-lebih lagi mereka yang tidak merokok. Korang bayangkanlah bagaimana suasana pejabat dimana pekerja merokok di dalam pejabat seperti tidak ada salah langsung. Yang guna vape apatah lagi. Alkisah bermula pada 20 Mac 2022 dimana kakak ejulz yang sepatutnya

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)