Skip to main content

SAKIT MENTAL!!!

Assalamualaikum n selamat pagi.. Salam 1Malaysia.. :)

Isu perhimpunan pagi kat ofis ejulz pada minggu ni adalah "Sakit Mental".. Banyak laa pendapat2 dari pegawai berkenaan dgn isu tersebut.. Antara contoh kes yg dikaitkan dengan sakit mental ini adalah kes mendera @ membunuh haiwan seperti kucing.. Ejulz pun pernah tengok video2 penganiayaan haiwan2 camni kat youtube.. Antaranya remaja perempuan yg mendera seekor arnab sebelum membunuhnya dengan kejam.. Ejulz x pasti sama ada remaja tersebut dari cina @ japan @ korea.. x ingat. heHe. Yg pasti pada mulanya dia membelai arnab tersebut.. kemudian meletakkan papan kayu di atas arnab tersebut dan melihat arnab tersebut meloloskan diri dari bawah papan kayu tersebut.. then dia letak balik arnab tu kat bawah papan tu dan dia duduk di atas papan tersebut.. bayangkanlah bagaimana keadaan arnab itu.. isshhh!! sampai mati arnab tu.

Dan satu lagi video yg ejulz tengok seekor kucing dibakar dengan kejam sekali.. Mula2 kucing tu diletakkan di satu sangkar.. Daripada pemerhatian ejulz sangkar tu bukan sangkar kucing, seperti sangkar burung @ tikus.. kerana pintu sangkar tersebut bersaiz kecil.. bayangkan seekor kucing bersaiz besar dipaksa masuk kedalam sangkar yg berpintu saiz kecil.. kejam x kejam? then dia jirus kucing yg berada dalam sangkar tu dgn petrol.. dan dengan kejam dia membakar kucing itu hidup2.. Dengan sekali bunyi "mengiau", kucing itu mati rentung..

Selama sesi perbincangan isu ini berlangsung, ejulz dah x boleh nak beza antara mental dgn emosi.. Hari tu ada la seorang pegawai memberi pendapat dia.. Dia berpendapat agar kita perlu memastikan agar rakan2 sekerja kita tidak berada dalam keadaan mental yg x waras.. itu ejulz setuju.. Dengan kata lain, kita kene ambik tahu masalah rakan sekeliling.. bantu masalah diorang kalau mampu.. Yang ejulz x paham bila dia bagi contoh..

Dia kata Si A ni meludah Si B kerana marah apabila mendapat tahu Si B mengata dia dari belakang.. Pada pendapat korang adakah Si A tu sakit mental @ emosi.. Pada ejulz Si A tu bukanlah mental, cuma emosi terganggu.. Marah disebabkan kene fitnah @ sebagainya.. Melainkan Si A tidak kenal langsung dengan Si B.. Itu memang betul2 mental aka GILA!!.. haHa

p/s: Jangan lupe tengok bola Malaysia lwn Pakistan malam ni.. Mari kita menggilakan diri bila menonton.. huHu :D

Comments

  1. asroL : ai dengar je isu ni masa BKS dari isnin selasa rabu tadui...tapi ai x cakap apa²...adehh~ x minat dengan isu ni...takut pun ada..takut dengan oram mental!!!hmmm~

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1.New Entry "TUTORIAL Part 1 : NEW ENTRY di comment box"
    2.New Entry "~DULU & KINI~"

    ReplyDelete
  2. huhuhu

    tue la kan? konfius jugak nie...

    emosi ke mental..
    tapi kalau tak pandai jaga emosi maksudnya mental terganggu ler tue..

    huhuh

    jemput ke blog yana!!!

    ReplyDelete
  3. mentak dgn emosi saling berkaitan..Dua-dua hak Allah yg perlu dijaga..;p

    ReplyDelete
  4. uuu~ mek pun takut wak...
    takut jd cmya wak...
    huu~ gnguan emosi is so dangerous especially 4 someone like me...hoho~

    ReplyDelete
  5. BRO_MONDAY : aku lagi laa x berani.. haHa

    ReplyDelete
  6. Nur Liyana : emosi terganggu sehingga mental jd gila.. heHe :P

    ReplyDelete
  7. The Bee And The White Roses : bena kata kitak.. heHe

    ReplyDelete
  8. LavenderPurpleMe: kira selalu emo laa ktk tok tek.. haHa :P

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bahasa Bidayuh Serian Sarawak

Bidayuh Serian Punya Bahasa ⇩  • saya ⇨ aku • awak ⇨ amu • cantek/hensem ⇨ timengen/hensem • ya ⇨ aye • jangan ⇨ aba • tiada ⇨ anyap • taknak ⇨ agak • menyampah/geli ⇨ sidod • tahu ⇨ puan • kalau ⇨ wang • berlagak ⇨ sumbong • mana ⇨ gapih • sini ⇨ gatik • sana ⇨ ga-ih • mahu ⇨ irak • sekarang ⇨ itin • budak ⇨ anak inya • muda ⇨ ungod • pukul ⇨ paluk • jatuh⇨ jatuk • baring ⇨ nguleng • kacau ⇨ ngaco • paksa ⇨ maksa • makan⇨ maan • ngegeh ⇨ sundel • kucing ⇨ singau • anjing ⇨ kasung • nanti ⇨ matik • jalan2 ⇨ panu2 • sibuk ⇨ gago *Pelikk kan ? Tpi itulah bahasa kami BIDAYUH SERIAN SARAWAKIANS Copy & Paste. Ejulz sendiri pun x pandai bahasa bidayuh. Hehe. Kalau la mahir semua bahasa. Hehe

Akhirnya tewas 21-27/3/2022

Setelah lebih kurang 2 tahun kita dilanda wabak covid-19, akhirnya ejulz tewas juga. Walaupun telah cuba sedaya upaya melindungi diri dari wabak berkenaan untuk melindungi keluarga, sekelip mata terkena juga. Walaupun tidak tahu dari mana dan bagaimana boleh terkena, tapi kadang-kadang kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling yang sambil lewa. Dan mungkin untuk peringatan diri juga. Kecewa dengan sikap segelintir orang sekeliling? Terlebih dahulu ejulz mohon maaf andai apa yang ejulz katakan akan mengguris hati sahabat2 di sini yang merokok. Tapi inilah kenyataannya. Bukan ejulz melarang atau tidak membenarkan mereka yang merokok untuk merokok. Tapi kalau merokok di tempat yang tidak sepatutnya memang menyusahkan pihak lain lebih-lebih lagi mereka yang tidak merokok. Korang bayangkanlah bagaimana suasana pejabat dimana pekerja merokok di dalam pejabat seperti tidak ada salah langsung. Yang guna vape apatah lagi. Alkisah bermula pada 20 Mac 2022 dimana kakak ejulz yang sepatutnya

Mari belajar bahasa Sarawak -Part 6

Assalamualaikum n selamat pagi.. Wahh!! dah lama rasanya ejulz x buat entri pasal bahasa Sarawak.. Faham x entri Mari belajar bahasa Sarawak yg ejulz dah buat sebelum ni.. kalau x faham jangan malu, jangan segan.. tanya je.. ejulz x makan org pun. heHe Sejak kebelakangan ni, ejulz x sempat nak buat entri sebab sibuk sgt2.. Bila dah sibuk tu, macam2 la reaksi ejulz.. memang kelam kabut laa dibuatnya.. hiHi. So, arini ejulz nak share perkataan kelam kabut dalam bahasa sarawak.. Dalam bahasa sarawak, kelam kabut bermaksud "Kamboh".. KELAM KABUT = KAMBOH Dengan kata lain "Kamboh" ni bermaksud kecoh.. ni pun kira macam "kamboh" jugak laa.. hiHi Diharap semua boleh faham ek.. Kalau x faham @ ada nak tanya, tanya je laa k.. ejulz sedia membantu.. heHe  :)